< Kennisbank

10 goede vragen voor een sollicitatiegesprek

Stefan Niemer 17 februari 2020

Er gelden nieuwe spelregels bij het werven van talent. Kandidaten laten zich steeds minder makkelijk vinden en verleiden. En als je ze eenmaal hebt getriggerd en de sollicitaties zijn binnen, is het taak om te kijken of ze daadwerkelijk passen bij jouw bedrijf en de functie. Met welke sollicitatievragen kom je daar het beste achter? Wij geven je 10 voorbeelden van goede vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Zo haal je het optimale uit een sollicitatiegesprek

Je hebt doorgaans één uur de tijd om je kandidaat uit te horen en daarbij te laten zien waarom jouw bedrijf de beste keus is. Eén uur om uit te vinden of de kandidaat aan je eisen voldoet en het in zich heeft om de functie goed uit te oefenen. Deze 60 minuten kun je maar beter goed benutten, zodat je precies weet wie en wat je zoekt. Met onderstaande vragen haal je het onderste uit de kan en zet je de kandidaat niet teveel onder druk. In de huidige markt hebben de kandidaten meerdere opties, dus naast goede selectie vragen, wil je het ook leuk houden. maar let wel: de vragen vormen de basis. Probeer dieper op de antwoorden in te gaan, specifieke competenties uit te vragen en het gesprek open te houden.

1. Wie ben ik & wie ben jij?

Niets is zo’n sterke ijsbreker als een voorstelronde; het is een van de beste manieren om het gesprek te openen en je kandidaat wat meer op zijn of haar gemak te stellen. Begin bij jezelf, zodat je een goed voorbeeld geeft. Met een leuke anekdote over je bedrijf of een bijzondere mijlpaal zet je de deur als het ware open voor je sollicitant om ook uitgebreider te vertellen. Deze intro is ideaal om een eerste indruk te krijgen van het karakter van je sollicitant.

2. Wat is de grootste prestatie die je in je vorige baan hebt geleverd?

Hiermee krijg je inzicht in de verantwoordelijkheden en prestaties van de ander. Waar kreeg hij of zij energie van en wat is er bereikt? Vaak staan de feiten al vermeld op een cv, maar de details krijg je pas als je daarop doorvraagt. Wat heeft je kandidaat precies gedaan en hoe? Speel hier slim op in door een vergelijkbare uitdaging ook in jouw eigen openstaande functie op te nemen.

3. Waar ben je écht goed in volgens jouw beste vriend/vriendin?

Deze vraag stelt jouw kandidaat in staat om goede eigenschappen te bespreken op zo’n manier dat hij of zij niet arrogant overkomt. Sterke punten zijn tenslotte een deel van je persoonlijkheid. Jij ontdekt of de persoonlijke eigenschappen van je kandidaat aansluiten op de functie én merkt al snel of de persoon tegenover je eerlijk en realistisch is.

4. Welke feedback zou je beste vriend/vriendin je geven?

Vragen naar iemands minder goede eigenschappen is vaak te direct. Ook krijg je meestal verkapt ‘goede’ antwoorden, zoals “Ik ben te perfectionistisch”. Door de vraag anders te formuleren, dwing je jouw kandidaat om via andermans ogen naar zichzelf te kijken. De kans dat er een eerlijk antwoord uit komt, is vele malen groter. Prik wel door ‘vage’ antwoorden heen: je wilt immers ontdekken waarin jouw kandidaat zich nog kan ontwikkelen.

5. Wat waardeer je het meest in je huidige manager en wat zou je willen veranderen?

Iemand die bij jouw bedrijf gaat werken, moet ook kunnen samenwerken met collega’s en gestuurd worden door leidinggevenden. Met deze vraag ontdek je welke manier van leiderschap het beste in jouw kandidaat naar boven haalt. Past zijn of haar visie bij de manier waarop jij leiding geeft of wekt je manier van sturing geven juist irritatie op?

6. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Heerlijk cliché, maar toch blijft deze vraag een mooie klassieker. Met deze vraag tast je de ambities van je kandidaat af en ontdek je of hij of zij wil doorgroeien of juist graag op dezelfde positie blijft en zich specialiseert. Het mooie is dat foute antwoorden niet bestaan: het is aan jou om te bepalen of de ambities van je kandidaat ook aansluiten op die van jouw bedrijf.

7. Hoe ziet jouw ideale werkdag eruit, zodat je gelukkig en voldaan thuiskomt?

Tevreden werknemers zijn niet alleen vrolijker en prettiger in de omgang, ze zijn ook productiever en klantgerichter. Het is dus altijd handig om te weten hoe een succesvolle dag er voor jouw kandidaat uitziet. Je krijgt inzicht in waar jouw kandidaat energie van krijgt en welke elementen bijdragen aan een ideale werkdag.

8. Wat staat er niet op je cv, maar heeft je wel gevormd tot wie je nu bent?

Iedereen maakt dingen mee waar je – hopelijk – sterker van wordt. Het mooie van deze vraag is dat je jouw kandidaat zelf een keuze geeft: vertel je uitgebreid over deze situatie of blijf je oppervlakkig? Bepaalde keuzes die zijn gemaakt laten zien wie jouw kandidaat nu echt is en hoe hij of zij zou reageren in bepaalde situaties.

9. Wat zou jij veranderen als je CEO van dit bedrijf was?

De leukste gesprekken zijn de gesprekken waarin jouw kandidaat gewoon eerlijk is. Met deze vraag wordt al snel duidelijk hoe creatief je kandidaat is en ook hoeveel lef hij of zij heeft. Als bonus hoor je misschien ook nog wel ideeën waar je zelf nog niet bij stil hebt gestaan.

10. Is er nog iets wat we niet hebben besproken, maar je wel graag wilt vertellen?

Een uur lijkt in eerste instantie lang, maar vliegt toch snel voorbij. Met deze vraag kan jouw kandidaat je nog éénmaal verpletteren met een goed antwoord of een bijzonder verhaal. Ook is het een positieve afsluiter van je sollicitatiegesprek.

_______________________________________________________________________

11. Bonus: check de feiten

Hoe leuk een gesprek ook is en ideaal een kandidaat ook lijkt te zijn, vergeet niet na te vragen hoe het met een opzegtermijn staat en hoeveel uur je kandidaat beschikbaar is. Gaat hij of zij binnenkort op vakantie? Ook zulke informatie is uitermate handig om rekening mee te houden.

________________________________________________________________________


Een sollicitatiegesprek is gebaat bij structuur, maar verlies niet de spontaniteit uit het oog. De meest onvergetelijke sollicitatiegesprekken zijn immers de gesprekken waarin jouw kandidaat originele antwoorden geeft en de ruimte heeft om echt zichzelf te zijn. Wil jij je optimaal voorbereiden voor jouw sollicitatiegesprek en kun je nog wat extra tips gebruiken? Bel ons op 073 2340 844 of mail via hello@WeAchieve.nl. Onze achievers sluiten graag aan bij jouw gesprek om je te ondersteunen.

Benieuwd naar nog meer inzichten over het houden van goede sollicitatiegesprekken? 
Bekijk hier het boek over selectiegesprekken. Of beluister de podcast: selectiegesprekken.

Spotify:

Youtube:



Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.