< Kennisbank

Echt het (recruitment) verschil maken? Maak een vacature podcast!

Stefan Niemer 19 mei 2021


​​​​​​​Echt het (recruitment) verschil maken? Maak een vacature podcast!

Als werkgever moet je tegenwoordig veel uit de kast halen om talent aan je te binden. Om nog maar niet te spreken over de verschillende middelen die worden ingezet: jobboards, wervende vacatureteksten en toffe vacaturevideo’s. Niets dan lof voor deze tools, maar helaas vandaag de dag niet meer zo onderscheidend. Zeker niet in schaarse branches. Echt het verschil maken? Maak dan een vacature podcast.


Wat is een vacature podcast?

Een vacature podcast is een laagdrempelige en makkelijke tool om meer diepgang aan je vacaturetekst te geven. Het maakt niet alleen je vacatures persoonlijker, maar ook unieker. Als werkgever geef je hiermee potentiële kandidaten een beter beeld van jouw bedrijf en waar ze precies komen te werken. Een vacature podcast is gemiddeld 15 tot 30 minuten.
Je kunt in een vacature podcast de werksfeer bespreken, collega’s aan het woord laten over de functie en bijzonderheden benoemen. Op basis van deze podcast kan een sollicitant van tevoren goed bepalen of de baan een match is. Deze preselectie voorkomt in grote mate bad hires en zorgt juist voor sollicitanten die beter aansluiten op de functie.

De psychologie achter een vacature podcast

Een vacature podcast heeft een goed psychologisch aspect: het speelt namelijk in op het onderbewustzijn van kandidaten. Op het moment dat werkzoekenden op zoek zijn naar een nieuwe baan, zullen zij vaak zo’n 2 tot 3 vacatureteksten die goed lijken te passen naast elkaar leggen en met elkaar vergelijken. Omdat alleen jouw vacaturetekst is aangevuld met een vacature podcast, heb je al een streepje voor.
Kandidaten horen toekomstige collega’s uitgebreid praten over de functie en de werksfeer. Dit brengt meer diepgang. Er worden unique selling points besproken, waardoor de functie als het ware tot leven komt. Dit brengt emoties met zich mee: lezers zullen zich sneller herkennen in de functie en je bedrijf, en als werkgever voel je meteen een stuk vertrouwder aan. Het voelt simpelweg intiemer. Een vacature podcast zorgt dus voor een goed onderbuikgevoel, wat vaak de doorslag geeft.

De voordelen van een vacature podcast op een rij

1.     Authentiek

Verhalen die worden verteld door werknemers zijn altijd authentiek. Wie kan er immers een beter beeld schetsen van de functie dan iemand die deze functie al bekleedt? Werknemers kunnen precies vertellen waarom ze voor jou als werkgever hebben gekozen en ook waarom ze er nog steeds zijn. Deze verhalen krijg je niet zo makkelijk op papier, maar in een vacature podcast kun je vaak op een laagdrempelige manier informatie verzamelen van je werknemers.

2.     Laagdrempelig

Vergeet acteurs, belichting, draaiboeken, sets en alle overige kosten die komen kijken bij het maken van een video. Een vacature podcast maken is laagdrempelig en een stuk goedkoper. Een podcast studio is namelijk zo opgebouwd en een authentiek verhaal zo verteld. Zet je een vacature podcast op de juiste manier in, dan levert het je juist tijd op. Daarnaast kunnen luisteraars werkelijk overal naar jouw podcast luisteren; het is eigenlijk luisteren on demand. Er komt een generatie aan voor wie audio heel gewoon is. Zorg dat je daarop inspeelt.

3.     Preselectie

Spreekt een functie of de cultuur van je bedrijf luisteraars niet aan, dan kun je daar maar beter meteen achter komen. Dat gaat een stuk sneller bij een vacature podcast. In een standaard vacaturetekst is het vaak lastig om de cultuur van je bedrijf goed neer te zetten zonder de tekst onnodig lang te maken. Veel nieuwe werknemers stoppen daarom al in hun proeftijd, omdat ze er achter zijn gekomen dat ze geen match zijn met de cultuur van het bedrijf. Vervolgens moet je de vacature opnieuw uitzetten. Vergeet ook niet de inwerkkosten die je hebt gemaakt voor werknemers in hun proeftijd. Met een goede vacature podcast geef je luisteraars inzicht in jouw cultuur en spreek je geïnteresseerden gericht aan.

4.     Voor iedereen

Elk mens vergaart informatie op z’n eigen manier. De een leest graag teksten, de ander beluistert liever audio en weer een ander kijkt naar video’s. Daarom is het ook bijzonder dat er bij het werven van nieuwe talenten bijna altijd alleen maar nadruk ligt op tekst. Is het niet beter om alle vormen aan te bieden, zodat iedereen zich aangesproken voelt? In onze ogen bevat de ideale vacaturetekst zowel tekst als video en podcast.

5.     Uniek

Een vacature podcast is – zoals eerder al benoemd – uniek. Ze worden nauwelijks aangeboden, terwijl de potentie ervan enorm is in Nederland. Als bedrijf ben je dus een koploper als je een vacature podcast inzet. Media besteden meer aandacht aan je, je hebt een pluspunt ten opzichte van je concurrentie en op social media krijg je meer exposure door de vele likes en comments. Dit trekt weer bezoekers aan voor je vacatures.

Ga mee in de podcast trend

Los van een vacature podcast is het fenomeen ‘podcast’ de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Zo is de groei de afgelopen 3 jaar zo’n 65% en maar liefst 50% van de Nederlanders luistert weleens naar een podcast. We verwachten dat de podcast de komende jaren nog verder groeit.
PI Vught heeft als eerste bedrijf in Nederland de vacature podcast toegevoegd aan vacatureteksten. De belangstelling is enorm en het maakt de podcast ook reuze interessant. Benieuwd hoe zo’n vacature podcast eruitziet? Beluister hier een voorbeeld: 

[pod1]
Inspelen op deze nieuwe podcast trend en je doelgroep nog gerichter aanspreken? Wij helpen je graag met het produceren van jouw vacature podcast! We zorgen voor passende intromuziek en een coverafbeelding, plaatsen ‘m op Spotify en Apple podcast, embedden hem in je vacaturetekst én creëren meerdere fragmenten die je kunt delen op social media. Meer weten? Kijk op www.vacaturepodcast.nl. Kandidaten werven kan zó veel slimmer.Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.