< Kennisbank

Een goede vacaturetekst schrijven in 8 stappen

WeAchieve 24 juli 2020

Weinig reacties op openstaande vacatures, of juist enorm veel reacties maar nog steeds niet de juiste kandidaat gevonden? Dan wordt het misschien tijd om nog eens kritisch naar je huidige vacatures te kijken. Wij geven je 8 goede tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst die de juiste kandidaten aantrekt.

WeAchieve Vacatureteksten

1. Een goede intake is goud waard

Het schrijven van een goede vacaturetekst begint áltijd met een goede intake. Een goed begin is tenslotte het halve werk, dat geld ook zeker voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Daarbij bespaar je met een intake tijdens het schrijven enorm veel tijd. Je weet beter wat jouw manager/klant zoekt en wie de perfecte kandidaat is voor jouw vacature. Ten slotte moet je als recruiter alles willen weten van de functie om de beste match te kunnen maken.

Meer weten over de vacature intake? In onze podcast bespreken we ruim een uur lang hoe je een goede vacature intake houdt.

2. Ontdek voor wie je schrijft

Zoals beschreven bij stap 1 is het goed om af te stemmen met de vacaturehouder hoe de ideale kandidaat eruit ziet. Wat wij vaak zien is dat vacatureteksten nog te generiek worden geschreven. De vacaturetekst voor bijvoorbeeld een monteur is vaak identiek bij werkgever A en B. Opvallend want het zijn twee totaal verschillende organisaties met allebei hun eigen kenmerken en eigen cultuur.

Een sterke vacature is dus geschreven op een bepaalde doelgroep. Wees niet bang om bepaalde doelgroepen hierin uit te sluiten. Schrijf je een vacaturetekst te generiek zou geen een kandidaat zich er in herkennen en overgaan tot solliciteren.

Wil je een goed beeld krijgen van jouw doelgroep? Werk dan met persona’s en kom erachter hoe de belevingswereld van jouw doelgroep of kandidaat eruit ziet. Wat doen ze, wat zoeken ze in een baan, waar zijn ze te vinden, hoe oud zijn ze en wat zijn hun hobby’s.

Meer weten te komen over persona’s maken?

3. Tone-of-voice

Ooit schreef Manpower een vacaturetekst met de titel ‘Doekoe verdienen met bagage tillen op Schiphol’. Veel mensen vielen hierover, dit kon toch niet? Toch begreep Manpower de boodschap goed om te communiceren met dezelfde tone-of-voice als de doelgroep.

Nu is dit een heel extreem voorbeeld, maar verplaats je in de doelgroep. Met vakjargon of met codetaal spreken die binnen de organisatie wordt gebruikt in vacatureteksten werkt niet wanneer je bijvoorbeeld vakantiekrachten zoekt. Pas de manier van schrijven dus altijd aan op de doelgroep.

4. Kies de beste functienaam

De ‘eindbaas’ is inmiddels een begrip geworden in Nederland. Super tof verzonnen maar niet heel goed voor je vindbaarheid. Wanneer een sollicitant gaat zoeken naar een management functie zou die altijd zoeken op functietitels als ‘manager’ of ‘unit manager’. Verplaats je dus altijd in de kandidaat en bedenk waar hij of zij op zal zoeken met zijn zoektocht naar een nieuwe baan. Twijfel je op welke functietitel meer wordt gezocht? Kijk eens op Google Trends en kijk naar welke functienaam meer wordt gezocht. Ook op jobboards functienamen vergelijken kijken kan je hiermee helpen.

5. Verkoop je vacature

Begin de vacature altijd met goede oneliner. Zeker met het oog op Google For Jobs (GFJ). Dit zijn namelijk de twee regels die direct zichtbaar zijn in het overzicht van GFJ. Hiermee tricker je een kandidaat om snel op jouw vacature te klikken en verder te lezen.

Zoals eerder beschreven zijn erg veel vacatures generiek beschreven. Veel vacatures lijken op elkaar en tussen vacature A en B lijkt maar weinig verschil te zijn. Niks is minder waar natuurlijk. Zelf twee identieke functies zijn bij twee verschillende organisaties vaak anders. Zo zijn er altijd verschillen in cultuur, sfeer, bedrijfsgrootte en bijvoorbeeld hiërarchie. Benoem deze dan ook zeker in de vacature, ga echt op zoek naar de USP’s van jouw organisatie.

Om nou te voorkomen dat je allerlei thema’s opnoemt die de doelgroep niet heel erg interessant vindt, raden wij altijd aan om te werken met data. Door te werken met data kom je erachter wie je doelgroep is en wat zij zoeken in een baan. Dit verschilt namelijk van vrachtwagenchauffeur tot aan verpleegkundige wat zij zoeken in een baan. Door te werken met data kun je kwalitatief betere vacatureteksten schrijven waarin de doelgroep zich zou herkennen wat uiteindelijk resulteert in meer/betere kandidaten.

Als laatste tip, zorg er altijd voor dat jouw vacatures niet te lang zijn (tussen 600 en 700 woorden, afhankelijk van de doelgroep) en goed leesbaar via een mobile device. 70 procent solliciteert vandaag de dag namelijk met een telefoon. Test ook altijd eens bij je organisatie hoe het is om te solliciteren met een mobiel. Nog lange formulieren, solliciteren met een motivatiebrief, of is het alleen mogelijk om te solliciteren met een cv? Probeer dit proces dan in kaart te brengen en aan te passen. Hoe lager de drempel is om te solliciteren hoe meer sollicitanten er zullen solliciteren!

6. ‘Geen 9 tot 5 mentaliteit’

Kijk eens kritisch of een cliché echt iets toevoegt in jouw vacaturetekst. Wij zoeken de duizendpoot, de spin in het web, iemand zonder 9 tot 5 mentaliteit, allemaal clichés waarmee je waarschijnlijk iets verwacht van de kandidaat. Probeer dit dan uit te schrijven, of benoem dit bij de functie-eisen. Dus in plaats van: ‘je bent creatief/proactief’, ga dan bijvoorbeeld voor: jouw creativiteit komt goed van pas bij het creëren van nieuwe content en jouw pro-activiteit is nodig om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.

7. WIIFM (What's in it for me)

Slechts 16 procent van de werkgevers benoemt het salaris in vacatureteksten. Best vreemd, want wie van ons koopt er nou een wasmachine waarop de prijs staat marktconform? Niemand toch?!

Voor een baan geld dit uiteraard net zo. Ondanks dat salaris niet altijd de belangrijkste drijfveer is is dit wel nog steeds een belangrijke pullfactor voor sollicitanten. Van de werkzoekenden noemt namelijk gemiddeld 67% het salaris bepalend bij de baankeuze.

Ook met het oog op Google For Jobs (GFJ) is het raadzaam een salaris op te geven. Doe je dit niet, dan neemt straks GFJ zelf een salaris over een neemt een gemiddelde in de markt, toch vervelend als jij net meer of minder betaald dan de concurrent.

8. Gebruik van bullets

Om van vacatureteksten niet ellenlange lappen tekst te maken werken we vaak met bullets. Op zich hartstikke goed, maar zeker wanneer het op ‘wie ben jij’ aankomt gaat het nog wel eens fout. Hier lijkt het soms dat we niet het schaap met 5 poten zoeken, maar misschien wel het schaap met 8 poten. Een enorme opsomming met wie jij bent, wat je moet kunnen en welke kwalificaties je moet hebben. Ideaal voor functie-eisen is 4 á 5 bullets. 48% van de kandidaten haakt zelfs af als ze een onrealistische eisenlijst zien, misschien toch maar eens bijstellen?

Kom je hier nou niet uit met je opdrachtgever? Probeer dan als eerste alle pre’s weg te strepen, als het toch niet per se nodig is is het ook niet handig om te vermelden. Een kandidaat moet zich tenslotte herkennen in een vacaturetekst zodat hij of zij over gaat tot solliciteren. Houd hier ook rekening mee met je foto’s of video’s die je gebruikt. Zoek je een senior iemand, gebruik dan niet de foto van je jongste werknemer in je team.

Een goede vacaturetekst schrijven is niet makkelijk. We hopen je daarom een flink eind op weg te hebben geholpen met onze tips, zodat jij wel het verschil tegenover je concurrenten kan maken.

Wil nog meer weten over het schrijven van vacatureteksten? Luister dan eens onze podcast over het schrijven van goede vacatureteksten met Nicol Tadema van Voortekst bureau.

[pod3]

Hulp nodig met de juiste kandidaten vinden? Daar sparren we graag met je over: bel ons op +31 (0)73 23 40 844 of mail via hello@weachieve.nl.

 

WeAchieve Recruitment Podcast | 3. Hoe je een wervende vacaturetekst schrijft | Nicol Tadema

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? | WeExplain Recruitment Kennisbank



Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.