‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’, zo wordt beweerd. Mensen herinneren zich beelden namelijk beter dan woorden, vooral over een langere periode. Tijd dus om je vacaturetekst ook in beeld te brengen! Met behulp van een vacaturevideo spreek je potentiële werknemers gericht aan. Maar hoe maak je een goede vacaturevideo?
In deze blog leggen we je in 5 stappen uit waar een goede vacaturevideo aan moet voldoen om je doel te bereiken en hoe je jouw video het beste in kunt zetten.
Waarom een vacaturevideo maken?
Een vacaturevideo biedt veel voordeel ten opzichte van een platte vacaturetekst: je kunt binnen een minuut laten zien wat de baan inhoudt, welke sfeer er intern hangt en met welke collega’s je in de toekomst samenwerkt. Jouw unique selling points komen in een video nog beter tot hun recht. En sneller.
Een vacaturevideo is niet alleen origineel, maar ook extreem handig als marketingtool. Een goede vacaturevideo verspreidt zich namelijk als een olievlek over social media. Zo weet je zeker dat potentieel talent jouw vacaturevideo voorbij ziet komen. Bonus: met een originele werving krijg je vaak ook toffe sollicitaties.
Een goede vacaturevideo schud je niet zomaar uit je mouw. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld waarmee jij stap voor stap jouw video in elkaar zet.
Stap 1: bepaal je boodschap
Simpelweg een ‘leuke’ video maken gaat je niet helpen in je werving. Het is de bedoeling dat je in jouw video iets laat zien wat de aandacht trekt van potentiële kandidaten en inspeelt op de behoefte die er is. Voor het bepalen van je boodschap kun je daarom het beste gebruikmaken van twee variabelen: arbeidsmarktdata en specifieke kenmerken.
1. Arbeidsmarktdata
Zonder data doe je eigenlijk maar iets in het wilde weg. Er wordt elk jaar onderzoek gedaan naar belangrijke motivatietriggers per doelgroep: gebruik deze data om jouw boodschap te bepalen. Een zorgmedewerker spreek je bijvoorbeeld beter aan op zijn of haar intrinsieke motivatie (cliënten een lach op het gezicht bezorgen), terwijl een monteur het belangrijk vindt om te werken met goed gereedschap en een functionele werkbus. Daarnaast is het interessant om te onderzoeken op welk platform je je boodschap het beste naar buiten kan brengen. Wanneer je doelgroep veelal geen LinkedIn gebruikt, verspil je veel tijd en geld wanneer je je vacature video op LinkedIn gaat adverteren. Zorg er dus voor dat je deze arbeidsmarktdata in huis haalt!
2. Specifieke kenmerken
De unique sellings points van een functie zijn vaak doorslaggevend. Wat maakt de baan nou zo leuk? Zijn het uitdagende projecten, leuke collega’s of juist de grote mate van verantwoordelijkheid die de medewerker krijgt? En hoe zit het met doorgroeimogelijkheden? Vaak denk je al snel te weten welke kenmerken je kunt noemen, maar vergeet niet bij medewerkers na te vragen wat zij nu juist zo bijzonder vinden aan de baan. Nieuwe collega’s zijn helemaal interessant: zij kunnen vaak het verschil met hun oude baan goed benoemen.
Stap 2: zet je eigen medewerkers in als acteur
Een goede video staat of valt met de juiste mensen. Daarom is het ideaal als je eigen medewerkers in je vacaturevideo terug laat komen. Zo kunnen kandidaten zich identificeren met jouw bedrijf en wordt duidelijk met wie ze samen gaan werken. Doordat ze zich gaan spiegelen aan de acteurs, is de kans groter dat ze solliciteren. Immers, jouw acteurs hebben eerder ook al voor jou gekozen.
Door medewerkers in je vacaturevideo mee te nemen, creëer je een authentieke video die betrouwbaar overkomt en niet te gelikt. Ook voor je medewerkers is zoiets leuk: ze raken meer betrokken en zijn gemotiveerd om de video te delen op social media. Voor onze klant CCL Label Oss hebben wij een dag meegelopen met een betrokken medewerker die het karakter van de organisatie goed uitstraalt. Het resultaat zie je hieronder!
[pod1]
Stap 3: zet de juiste toon met een aansprekende locatie
Je wilt potentiële kandidaten een zo goed mogelijke indruk geven van de baan. Daarom is de filmlocatie ontzettend belangrijk. Worden er veel projecten op locatie gedaan, dan is het zeker de moeite waard om deze locaties in beeld te brengen. Werk je mee aan een succesvol eindresultaat, dan kun je laten zien waar kandidaten aan bijdragen. Met een shot van de werklocatie, zoals het kantoor, geef je mensen meteen een indruk van waar ze terechtkomen, welke cultuur er heerst en wat de dresscode is.
Stap 4: maak twee versies
Een goede vacaturevideo is toegespitst op het kanaal. Dit betekent dat je video voor op social media net iets anders in elkaar steekt dan een video voor op je website.
1. Social media
We scrollen gemiddeld zo’n 160 meter per dag over de tijdlijnen van Instagram, Facebook en LinkedIn. Een flink eind, dus het is belangrijk om meteen in het oog te springen. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld met een droneshot van je locatie, het eindresultaat van je product of een gerichte boodschap aan je potentiële kandidaat. Heb je de aandacht? Dan is je doel de boodschap zo kort mogelijk houden: gemiddeld kijken we maximaal één minuut van een video op social media. Als laatste is het belangrijk om te weten dat ieder social media platform anders is ingericht. Kan je een vacaturevideo beter in een vierkant formaat uploaden, of is een langwerpig toch passender? Dat ligt helemaal aan het social media platform dat jij kiest.
2. Website
Op je website mag een vacaturevideo langer zijn. Potentiële kandidaten die op je website jouw vacature lezen, hebben namelijk al interesse getoond en willen graag meer weten. Je kunt hiervoor je socialmedia video gebruiken en deze uitbreiden met een interview of extra sfeerbeelden.
Stap 5: maak een professionele vacaturevideo
Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg dus voor een goede vacaturevideo die er professioneel uitziet. Video’s die zijn opgenomen met een mobiele telefoon en vervolgens geëdit zijn door Truus van de administratie zullen je sollicitanten eerder afschrikken dan aanmoedigen om te solliciteren. Authentiek is het zeker, maar ook ietwat amateuristisch en onrealistisch. Zorg altijd voor een professionele video, zodat mensen zien dat jij het serieus neemt.
Met bovenstaande stappen maak je binnen no time een goede vacaturevideo waarmee je jouw potentiële kandidaten triggert en aanzet tot actie: solliciteren. Wil je net dat ene stapje extra doen? Dan hebben we nog wat bonustips voor je.
1. Muziek
Niets speelt zo goed in op emoties als muziek. In films en bij series wordt er uitgebreid gezocht naar de juiste muziek om elke scène compleet te maken en ook in een vacaturevideo kun je gebruikmaken van muziek om je video net dat beetje extra te geven. De juiste achtergrondmuziek zorgt ervoor dat jouw kijkers geboeid blijven. Voor een functie in de bouw is een stoer muziekje bijvoorbeeld goed passend.
2. Ondertiteling
Niet iedereen kan video’s met geluid aan kijken, bijvoorbeeld in drukke ruimtes of in het openbaar vervoer. Ondertiteling is hier bij uitstek geschikt voor: je kijkers weten zo precies wat er wordt gezegd en letten extra goed op de tekst. Misschien niet altijd even mooi, maar zeker wel erg functioneel.
3. Call to action
Een goede vacaturevideo is leuk, maar uiteindelijk wil je wel dat geïnteresseerden daadwerkelijk solliciteren. Daarom is het handig om een call to action te verwerken in je video: gebruik een solliciteerbutton of neem een andere link op in je video. Solliciteren moet het liefst zo laagdrempelig mogelijk zijn.
4. Bereik je doelgroep
Als je een professionele video hebt geschoten, is het de bedoeling dat de juiste doelgroep die ook te zien krijgt. Adverteer je video daarom bij de juiste doelgroep op het juiste kanaal. Vergeet niet om de websitebezoekers die de vacature hebben gezien op te nemen in je targeted audience. Mochten zij namelijk twijfelen, dan is de kans groot dat ze nu alsnog overstag gaan.
Heb jij liever dat onze videograaf én expert Ambro het jou uitlegt? Kijk dan hieronder de video!
Heb jij liever dat onze videograaf én expert Ambro het jou uitlegt? Kijk dan de video hier!
[pod2]
Klaar voor een vacature video voor jouw organisatie? Het juiste talent werven wordt zo een stuk leuker, voor jou én je kandidaten. Benieuwd hoe wij je kunnen helpen bij het maken van een vacaturevideo? Bekijk al onze mogelijkheden en verschillende video varianten hier. Ook kun je ons bellen op 073 2340 84 of mailen via hello@weachieve.nl. Together we achieve more.