< Kennisbank

Hoe gebruik je arbeidsmarktdata voor je recruitmentstrategie?

WeAchieve 31 december 2022

Data begint de afgelopen jaren steeds meer onmisbaar te worden. Zo ook arbeidsmarktdata. Arbeidsmarktdata is informatie over de arbeidsmarkt die kan helpen om te begrijpen hoe de arbeidsmarkt werkt en wat de trends zijn. Dit kan zijn: informatie over de vraag naar bepaalde vaardigheden, de beloning voor bepaalde functies, de werkgelegenheid in bepaalde sectoren en het aantal vacatures en sollicitaties in bepaalde regio’s. De data kan worden verzameld door verschillende bronnen, zoals overheidsstatistieken, werkgeversverenigingen en banenwebsites.

Arbeidsmarktdata kan op verschillende manieren nuttig zijn bij het ontwikkelen van recruitmentstrategieën. Wat voorbeelden:

  1. Het bepalen van de juiste doelgroep. Door te weten wat de arbeidsmarkt trends zijn, kun je bepalen welke doelgroep het meest relevant is om te benaderen met je recruitmentstrategie. Bijvoorbeeld, als er een tekort is aan bepaalde vaardigheden in de arbeidsmarkt, kan het zinvol zijn om gerichter te zoeken naar kandidaten met die vaardigheden.
  2. Kies de juiste wervingskanalen. Door te weten waar de doelgroep waarschijnlijk naar banen zoekt, kun je bepalen welke wervingskanalen het meest effectief zijn voor jouw doelgroep. Bijvoorbeeld, als de doelgroep voornamelijk op sociale media zoekt naar banen, kan het nuttig zijn om een aanwezigheid op sociale media op te zetten of te versterken.
  3. Bepaal de juiste beloning. Door te weten wat de marktconforme beloningen en arbeidsvoorwaarden voor bepaalde functies en vaardigheden zijn, kun je ervoor zorgen dat je aanbod aantrekkelijk is voor kandidaten. Dit kan helpen om de beste kandidaten aan te trekken en te behouden.
  4. De juiste timing bepalen. Door te weten wanneer er een piek of daling is in het aantal vacatures of sollicitaties in bepaalde sectoren of functies, kun je bepalen wanneer het het meest effectief is om te zoeken naar kandidaten. Bijvoorbeeld, als je weet dat er in de zomer meer vacatures zijn in de toerisme-industrie, kan het nuttig zijn om in de zomer te zoeken naar kandidaten voor die functies.

Het is belangrijk om te onthouden dat arbeidsmarktdata slechts één van de vele factoren is die je moet overwegen bij het ontwikkelen van je recruitmentstrategie. Het is ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals de specifieke behoeften en doelen van je organisatie, de culturele fit van kandidaten, en de kwaliteiten en vaardigheden van kandidaten.
 Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.