< Kennisbank

Hoe maak je een aanstellingsbrief?

WeAchieve 10 februari 2023

Wat een aanstellingsbrief precies is, wat het verschil is met een contract en wat je er aan hebt lees je hier.

Om een aanstellingsbrief te maken, raden we je aan het volgende te doen:

  1. Verzamel informatie over de functie die de werknemer gaat vervullen, het salaris, de arbeidsvoorwaarden en de duur van het contract. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het arbeidscontract of de functieomschrijving te raadplegen.
  2. Maak een opzet van de aanstellingsbrief, zodat je weet wat je wilt gaan opnemen. Zorg ervoor dat de aanstellingsbrief duidelijk en overzichtelijk is, zodat de werknemer snel kan zien wat er van hem of haar verwacht wordt. Noteer bijvoorbeeld bepaalde punten van tevoren.
  3. Schrijf de aanstellingsbrief in een formele tone of voice. Zorg ervoor dat de belangrijkste informatie duidelijk naar voren komt.
  4. Controleer de aanstellingsbrief goed op spelling- en grammaticafouten. Het is belangrijk dat de aanstellingsbrief professioneel overkomt voor wanneer instanties deze moeten raadplegen.
  5. Verstuur de aanstellingsbrief naar de werknemer, bijvoorbeeld per post of per e-mail. Zorg ervoor dat de werknemer de aanstellingsbrief op tijd ontvangt, zodat hij of zij voldoende tijd heeft om alles door te lezen en eventuele vragen te stellen.

Zorg ervoor dat de aanstellingsbrief geen discriminerende bepalingen bevat op basis van ras, geslacht, leeftijd, religie, handicap, seksuele geaardheid of andere kenmerken. Dit is verboden volgens de wet en kan leiden tot juridische problemen. Zet ook geen onrealistische verwachtingen in de aanstellingsbrief. Houd rekening met de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer en zorg ervoor dat de aanstellingsbrief haalbaar is. Hetzelfde geldt voor onjuiste informatie. Zorg ervoor dat de informatie in de aanstellingsbrief juist is. Als er onjuistheden in staan, kan dit leiden tot misverstanden en problemen in de toekomst. Vermijd als laatste het opnemen van overbodige informatie in de aanstellingsbrief. Houd het document zo kort en bondig mogelijk, zodat het overzichtelijk blijft.Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.