< Kennisbank

Hoe maak je je organisatie inclusiever en diverser in 2023?

WeAchieve 31 december 2022

In 2023 is inclusiviteit nog steeds een belangrijk onderwerp. Het is een continu proces en er is altijd ruimte voor verbetering. Dit geldt ook voor inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer. Het zorgt ervoor zorgt dat iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt, ongeacht hun achtergrond, leeftijd, seksuele voorkeur, genderidentiteit, culturele achtergrond, religie, of fysieke beperkingen. Dit kan leiden tot een meer harmonieuze en productieve werkomgeving, waarin iedereen zich vrij voelt om te zijn wie ze zijn en te werken aan hun volle potentieel. Als je dit kan realiseren, heeft dat een erg positieve invloed op jouw employer brand en de manier waarop potentiële werknemers jouw organisatie zien.

Er zijn verschillende manieren om je organisatie inclusiever en diverser te maken. Hieronder 10 tips:

 1. Maak duidelijk wat je beoogt met inclusiviteit en diversiteit. Stel doelen op en maak duidelijk hoe je deze doelen wilt bereiken.
 2. Zorg voor een cultuur van respect en waardering. Maak duidelijk dat iedereen welkom is en dat iedereen gelijkwaardig behandeld wordt.
 3. Zorg voor een divers samengesteld team, zodat collega’s kunnen leren van verschillende invloeden en percepties. Dit kan bijvoorbeeld door middel van divers samengestelde sollicitatiecommissies en door het aanmoedigen van sollicitaties van mensen met verschillende achtergronden. 
 4. Maak gebruik van talen- en cultuurtrainingen om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt en begrepen wordt.
 5. Zorg voor flexibele werktijden en werkplekken om iedereen in staat te stellen deel te nemen aan het werkproces.
 6. Maak duidelijk dat discriminatie en seksuele intimidatie niet worden getolereerd en zorg voor een effectief klachtenprocedure om dit te behandelen.
 7. Maak gebruik van mentorship- en ontwikkelingsprogramma's om iedereen in staat te stellen zich te ontwikkelen en te groeien binnen de organisatie.
 8. Luister naar de behoeften en zorgen van medewerkers met verschillende achtergronden en zorg dat hun stem gehoord wordt bij het nemen van beslissingen.
 9. Stel middelen beschikbaar om medewerkers te ondersteunen bij het behalen van hun doelen en zorg voor een inclusief leiderschapsmodel.
 10. Wees continu bezig met het verbeteren van de inclusiviteit en diversiteit binnen je organisatie door bijvoorbeeld regelmatig te evalueren en te leren van eventuele tegenvallers.
   


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.