< Kennisbank

Hoe personaliseer je een vacature?

WeAchieve 22 maart 2023

Een vacaturetekst naar 1 persoon schrijven is natuurlijk moeilijk, want er zouden veel verschillende personen in aanmerking kunnen komen om bij jou te werken. Wel kun je de manier waarop je een sollicitant benadert en het verdere recruitment proces personaliseren.

  1. Gebruik de naam van de sollicitant in de aanhef van het bericht. Dit laat zien dat je de moeite hebt genomen om de sollicitatie te bekijken en dat je specifiek aan deze persoon antwoordt. Geef specifieke feedback op de sollicitatiebrief en het cv van de sollicitant, zodat ze weten wat je leuk vond aan hun sollicitatie en wat verbeterpunten zijn.
  2. Maak gebruik van specifieke woorden of zinnen die verwijzen naar de vaardigheden of ervaringen van de sollicitant, die aansluiten bij de eisen voor de functie
  3. Geef specifieke voorbeelden van projecten of taken waar de sollicitant aan kan werken als hij/zij de functie krijgt. Dit geeft de sollicitant een beter beeld van wat ze kunnen verwachten als ze aangenomen worden.
  4. Geef aan waarom jouw bedrijf een leuke plek is om te werken en hoe de sollicitant kan bijdragen aan het team en de organisatie.
  5. Laat zien dat je geïnteresseerd bent in de sollicitant als persoon, door bijvoorbeeld vragen te stellen over zijn/haar interesses en ambities. Geef de sollicitant de kans om zichzelf te presenteren tijdens het sollicitatiegesprek door bijvoorbeeld open vragen te stellen. Dit geeft de sollicitant de kans om zijn/haar unieke kwaliteiten en ervaringen te laten zien.
  6. Maak gebruik van verschillende sollicitatiekanalen, zoals bijvoorbeeld video-interviewing of online assessment, om de sollicitant de kans te geven op een manier te solliciteren die het beste bij hen past
  7. Geef aan wat de volgende stappen in het sollicitatieproces zijn en houd de sollicitant op de hoogte van hun voortgang. Dit geeft de sollicitant duidelijkheid en laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun welzijn.


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.