< Kennisbank

Hoe vraag je een ex werkgever om een referentie?

WeAchieve 31 december 2022

Een referentie is een verklaring of evaluatie van een voormalige werkgever, collega of ander professioneel contact waarin zij jouw vaardigheden, bekwaamheden en eigenschappen als werknemer of sollicitant beschrijven. Referenties kunnen een waardevolle bron zijn voor potentiële werkgevers, omdat ze inzicht geven in je werkverleden en kunnen helpen jouw kwalificaties en geschiktheid voor een functie te bevestigen.

Als je besluit jouw voormalige werkgever om een referentie te vragen, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  1. Neem contact op met de werkgever. De eerste stap is om contact op te nemen met de werkgever en aan te geven dat je graag een referentie zou willen ontvangen. Dit kan per e-mail of per telefoon.
  2. Leg je doel uit. Het kan nuttig zijn om uit te leggen waarom je een referentie nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je solliciteert naar een nieuwe baan. Dit kan de werkgever helpen begrijpen in welke context de referentie gebruikt gaat worden.
  3. Geef de nodige informatie. Het is fijn om de werkgever alvast te voorzien van alle noodzakelijke informatie, zoals de naam en contactgegevens van de persoon of organisatie die de referentie zal ontvangen.
  4. Maak het de werkgever gemakkelijk. Om het proces te versnellen, kan het bijvoorbeeld helpen de werkgever alvast een kopie van je cv of een lijst met je prestaties en verantwoordelijkheden tijdens je periode bij het bedrijf te geven.
  5. Follow-up. Als je na je eerste verzoek niets van de werkgever hoort, kan je op een beleefde en professionele manier een e-mail sturen of even bellen om te controleren of ze een referentie kunnen geven.

In het algemeen is het belangrijk om professioneel, respectvol en attent te zijn wanneer je een voormalige werkgever om een referentie vraagt. Als je deze stappen volgt, vergroot je de kans op een positieve en relevante referentie.Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.