< Kennisbank

Je vacature op TikTok adverteren? Dat doe je zo! | WeAchieve

Stefan Niemer 4 mei 2022


Wat is TikTok?

TikTok is een social media app waarop je video’s kunt delen: grappige video’s, music video’s en zelfs video’s met special effects. Momenteel is de app beschikbaar in 75 talen en het is het snelst groeiende social media platform ter wereld. De meeste gebruikers zijn tussen de 15 en 25 jaar oud. Ideaal dus om jongeren te bereiken voor een bijbaan of vakantiebaan.


De voordelen van TikTok als recruitmentkanaal

Ben je op zoek naar een jonge doelgroep? Dan is TikTok jouw medium! Het is een perfect platform voor het promoten van stages, traineeships en bij- en vakantiebaantjes. Maar dat is lang niet alles: TikTok heeft nog veel meer voordelen ten opzichte van traditionele kanalen.

 

1.     TikTok is voordelig

We weten waarschijnlijk allemaal nog het begin van Facebook. Het heeft jaren geduurd voordat Facebook-advertenties werden ingezet door bedrijven. Het is vandaag de dag nog altijd een groeiende markt, wat betekent dat het kanaal steeds duurder wordt. Omdat TikTok nog maar door weinig bedrijven commercieel wordt ingezet, is het relatief voordelig. En je bereik is enorm. Win-win dus! Voor een minimale besteding van 20 euro per dag komt jouw video – en dus vacature – op duizenden mobiele telefoons terecht. Vergelijk het een beetje met op vakantie gaan naar een Oostblokland.

 

2.     TikTok heeft weinig concurrentie

TikTok is relatief nieuw en daardoor ook nog niet zo concurrerend als Facebook, LinkedIn of Instagram. De meeste bedrijven zetten nu pas in op Instagram en zullen over een tijdje gaan kijken naar TikTok. Wees deze bedrijven voor, begeef je in een nieuwe markt en pluk de vruchten van het open terrein.

 

3.     TikTok is leuker dan leuk

Generatie Z is echt een stap verder: deze generatie is anders dan we gewend zijn. Er wordt weleens gegrapt dat Generatie Z de concentratieboog van een goudvis heeft, en gelukkig kan dit hier worden gezegd omdat ze inmiddels toch al zijn afgehaakt ;)

Korte, pakkende video’s hebben de beste slagingskans, zeker als ze ook nog zo gek mogelijk zijn ingestoken. Het draait om plezier, gek doen en lachen. Kijk eens samen met je medewerkers of je jouw vacature kunt verpakken in een grappig, kort fragment. Ter idee: wij hebben voor een schoonmaakfunctie een dans bedacht met plumeaus en stofzuigers. Het was niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook iets wat enorm goed aansloeg bij de doelgroep.

 

4.     TikTok voor strategisch recruitment

In een tijdperk waarin we mensen zo vroeg mogelijk moeten werven, is TikTok eigenlijk een godsgeschenk. Door jongeren al in een vroeg stadium te laten kennismaken met je bedrijf, kun je recruitment op een strategische manier inzetten. Zijn ze afgestudeerd en op zoek naar een toffe werkgever? Dan ben jij top of mind. Ook kun je via TikTok de branche waarin je werkzaam bent promoten. Er zijn ontzettend veel medewerkers die gedurende hun werkdag TikTok-video’s maken om uit te leggen wat ze nu precies doen. En dat is een schot in de roos.

 

3 tips om TikTok in te zetten voor jouw recruitment

Wil jij de sprong wagen en TikTok inzetten om nieuw talent te werven? Wij geven je 3 tips.

 

1.     Spreek de taal van je doelgroep

Zoals bekend, wordt TikTok vooral door jongeren gebruikt. Pas daar ook je tone of voice op aan. “Kennismaken met een bakje koffie” gaat niet op voor deze doelgroep. Zelf niet helemaal thuis in de woordenschat van Generatie Z? Verzamel wat jongeren in je bedrijf en bedenk samen pakkende teksten en call to actions. Voor je het weet, sliden de sollicitanten in je dm.

 

2.     Houd je video laagdrempelig

TikTok draait om authentieke content en leuke video’s die oproepen tot actie. Het gaat allemaal om gemak. Niemand wil uren kijken naar een video. Het moet juistsnel en interessant. Houd daarom je video’s kort en bedenk een tof concept. Maak het niet té gelikt of commercieel.

 

3.     Schiet je video in het juiste formaat

De beste TikTok-video’s worden full screen (9:16) gepost. Horizontale (16:9) of vierkante (1:1) video’s presteren nu eenmaal minder. Wil je jouw vacature het beste promoten, houdt dan full screen video’s aan. Vergeet ook niet rekening te houden met de safezone voor tekst/copies.

Extra bonuspunten krijg je als je een duidelijke call to action in je video stopt. Wist je dat je 2 keer meer conversies hebt als je een goede CTA hebt? Ook videolengte bepaalt hoe populair je video wordt: de ideale lengte is tussen de 21 en 34 seconden. Houd jij je hieraan, dan stijgt je conversie nog meer. Last but not least: video’s met muziek en/of geluid presteren beter. Belangrijk is dat de eerste 2 seconden van je video naadloos aansluiten op de gekozen muziek.

 

Benieuwd hoe je TikTok voor jouw bedrijf het beste kunt inzetten? Let’s achieve more together! Wij helpen je met het instellen van jouw advertenties en het maken van passende video’s. Bel ons op 073 2340 844 of mail via hello@WeAchieve.nl. Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.