< Kennisbank

Landingspagina voor je vacature? (Zet elke lezer om in een sollicitant)

Stefan Niemer 25 november 2020

Zorg voor een sterke eerste indruk met een vacature landingspagina

Een eerste indruk kan maar één keer worden gemaakt. Belangrijk dus om die eerste indruk onvergetelijk te maken voor je potentiële sollicitanten. Met behulp van een landingspagina voor je vacature maak je lezers nieuwsgierig. Hoe richt je deze pagina zo goed mogelijk in? In deze blog vertellen we je wat een recruitment landingspagina is en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina wordt ook wel ‘conversiepagina’ genoemd en is een veelgebruikte tool uit de marketingwereld. Deze op zichzelf staande pagina is een pagina waarop potentiële kandidaten terechtkomen als ze op een advertentie, social media bericht of externe link hebben geklikt. Je landt letterlijk op zo’n pagina.

Een vacature landingspagina werkt enorm conversieverhogend. Niet voor niets maken marketeers er al jaren gebruik van voor het verkopen van producten of inschrijvingen voor evenementen. Waarom wordt het dan nog niet voor vacatures gebruikt? Tijd om er direct mee aan de slag te gaan en nieuw talent nog sneller binnen te hengelen!

De voordelen van een vacature landingspagina

Een sterke landingspagina werkt conversieverhogend, is kostenefficiënt en zorgt voor meer én kwalitatief betere sollicitanten. Dit komt mede doordat de algemene opbouw van zulke pagina’s jarenlang getest is: de pagina zit vol met psychologische elementen om geïnteresseerde lezers over te halen.

De key hierin is om belangrijke informatie af te wisselen met informatie die inspeelt op de emotie van lezers. Zo’n gedragsbeïnvloedende tekst werkt eigenlijk volgens het AIDA-model (Attention, Interest, Desire en Action). Elke landingspagina heeft maar één doel: lezers aanzetten tot actie, in dit geval solliciteren.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Door alles wat NIET met je vacature te maken heeft te elimineren. Ook kunnen lezers niet afdwalen (lees: doorklikken) naar de homepage of Over ons pagina van je website. Dit lijkt misschien vreemd, omdat je zou denken dat mensen juist meer informatie zoeken en zo sneller solliciteren, maar niets is minder waar. Afdwalen van een vacature landingspagina zorgt er juist voor dat lezers afgeleid worden, de aandacht verslapt en er uiteindelijk niet meer wordt gesolliciteerd.

We testen vaak onze landingspagina’s en zien ten opzichte van vacatureteksten tot 70% meer sollicitaties vanuit bezoekers. Hoe dat komt? Deze landingspagina’s sluiten perfect aan op de doelgroep van elke vacature.

Zo kun je de pagina aanpassen op het opleidingsniveau, de schrijftaal, eventuele behoeftes en andere factoren. Tel dit op bij het feit dat de pagina alle informatie bevat die de lezer nodig heeft en het ontzettend gemakkelijk is om gegevens achter te laten, en je hebt een nieuwe sollicitant.

Tracking cookies

Een goede vacature landingspagina bevat tracking cookies. Ook wanneer lezers niet solliciteren en dus wegklikken, kun je eenvoudig zien waar dit op de pagina is gebeurd. Je kunt vanaf hier geautomatiseerde social media advertenties laten zien die bijvoorbeeld bezwaren weerleggen die men had tijdens het wegklikken. Dit stel je al op voorhand in. Haakt iemand af bij de functie-eisen? Dan laat je de volgende dag een advertentie zien die inspeelt op het zij-instroom traject. Ideaal is als je per pagina-onderdeel een advertentieset instelt, zodat elk bezwaar van tafel kan worden geveegd.

Je landingspagina opbouwen doe je zo

Elke goede landingspagina bevat een paar vaste onderdelen die de lezer steeds verder verleiden om tot actie over te gaan. Hierin wordt informeren afgewisseld met emotioneren en enthousiasmeren.

1. Overzicht, USP’s en solliciteren

Begin altijd met een kort overzicht van de functie, de voordelen en een sollicitatiebutton- of formulier. Er zijn namelijk al kandidaten die direct willen solliciteren. Voor hen wil je het zo makkelijk mogelijk maken.

2. Functieomschrijving

Wat ga je in de functie doen? Wat maakt de functie zo leuk en wat zijn de uitdagingen? Op welke punten springt deze functieomschrijving eruit ten opzichte van die van concurrenten? In de functieomschrijving vertel je alles wat belangrijk is over de functie, zodat lezers een duidelijk beeld krijgen van wat er van ze wordt verwacht. Een absolute go is om een video toe te voegen: dit schept herkenning, roept emoties op en creëert een sterkere band met je organisatie.

3. Social proof

Niets is zo betrouwbaar als informatie van toekomstige collega’s, eerdere sollicitanten of de manager. Laat ze dan ook aan het woord komen. Dit zorgt voor vertrouwen en herkenning. Social proof is namelijk een van de meest effectieve methodes om iemand tot actie aan te zetten.

4. Over je organisatie

Tegenwoordig draait het niet meer alleen om de functie zelf of het salaris dat kandidaten kunnen krijgen. Merkidentiteit is een van de belangrijkste pijlers om voor een organisatie te kiezen. Met een uniek verhaal zet jij je bedrijf in de spotlights. Getallen doen het hierbij altijd goed: geef je omzet, aantal werknemers of aantal klanten mooi weer in een afbeelding of teller.

5. Een typische werkdag

Hoe ziet een standaard werkdag eruit? Veel kandidaten lezen graag over de gemiddelde dag in deze rol. Laat daarom een van je collega’s zo’n dag beschrijven, voeg foto’s toe van projecten of noem namen van grote opdrachtgevers.

Sluit elke landingspagina af met een concrete call to action, zodat potentiële kandidaten direct solliciteren.

Bezoekers op je vacature landingspagina

Nu je een pagina hebt gemaakt die niets aan het toeval overlaat, is het tijd om ook daadwerkelijk bezoekers te genereren. Hoe doe je dat? Meestal door ijzersterke social media campagnes uit te rollen op kanalen waarop je doelgroep zich bevindt. Op zoek naar een monteur? Dan is Facebook je medium. Voor een salesmanager ben je beter op je plek op LinkedIn.

A/B-testen

Er is geen kant-en-klare pagina die elke keer opnieuw succes garandeert. Hoe je pagina scoort is afhankelijk van je doelgroep. Belangrijk is dan ook om je landingspagina met behulp van A/B-testen te blijven optimaliseren. Elke keer opnieuw. Speel bijvoorbeeld met de kopteksten, kleuren en testimonials of voeg meer of juist minder functie-eisen toe. Ook scoort de ene functietitel beter dan de andere.

Analytics / heatmapping

In het verlengde van je A/B-testen houd je alles bij. Koppel Google Analytics aan je pagina om te zien welke campagnes de meeste en beste kandidaten opleveren. Benieuwd naar welke kanalen de meeste sollicitanten opleveren? In Hotjar houd je precies bij waar bezoekers kijken en waar je dus ook opvallende buttons wilt plaatsen.

Solliciteert iemand? Dan is het wel zo netjes om een ‘bedankpagina’ aan te maken. Twee vliegen in een klap, want iedereen die de bedank pagina heeft gezien kun je weer uitsluiten voor je campagnes.

De juiste kandidaten vinden wordt steeds lastiger. Alleen een vacature posten en afwachten is lang niet meer genoeg. Alles draait tegenwoordig om het zo aantrekkelijk mogelijk vermarkten van je eigen organisatie. Wil jij werken met bewezen templates én je landingspagina binnen 5 dagen online? Voor slechts € 1.500,- heb jij een landingspagina geheel op maat voor je vacature. We vertellen je graag meer: bel ons op 073 23 40 844 of mail via hello@weachieve.nl. Let's Achieve!



Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.