< Kennisbank

Motivatiebrief verplichten is niet meer van deze tijd | Podcast fragment

Stefan Niemer 16 november 2020

Is een motivatiebrief nou echt zo heilig als dat wij dat briefje met tekst maken?

Ik zie eigenlijk steeds vaker dat de motivatiebrief door vele sollicitanten als een drempel wordt ervaren. Want wat zet je er nou in?

We zien dat de kandidaten markt aan het veranderen is. Het is niet meer zo dat er tientallen sollicitanten voor een vacature in de rij staan. Vandaag de dag moeten wij als recruiter vaak de sollicitant overtuigen om juist voor deze baan te kiezen. Tijden veranderen, de markt veranderd, maar waarom veranderen onze gestelde eisen dan niet mee?

Daarbij zijn de meeste vak specialisten toch helemaal niet getraind in het schrijven van een goede brief. Waarom zouden we als recruiters daar dan op selecteren?

Ik ben van mening dat de motivatie wel naar voren komt verder in het proces, op een natuurlijke manier.

Dat neemt niet weg dat de motivatiebrief een goede toevoeging kan zijn als het cv op eerste oogopslag niet logisch blijkt te zijn in combinatie met de vacature of verklaring nodig heeft. Dus ik pleit er niet voor de gehele optie om een motivatiebrief toe te voegen weg te halen, maar laten we stoppen met het briefje te verplichten of te selecteren op een mooi geschreven brief.

Daarbij is het aan de recruiter om contact op te nemen en de motivatie te achterhalen. Zeker in deze markt.

Mee eens? Laat vooral je mening achter in de comment sectie

Fragment uit de WeAchieve Recruitment Podcast:Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.