< Kennisbank

Waaruit bestaat een goede vacaturetekst?

WeAchieve 25 december 2022

Waaruit bestaat een goede vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst moet een duidelijk en gedetailleerd overzicht geven van de functie, inclusief de verantwoordelijkheden, plichten en vereisten van de functie. Een goed geschreven vacaturetekst kan helpen om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken en verwachtingen voor de functie te scheppen.

Enkele belangrijke componenten die een goede vacaturetekst moet bevatten, zijn:

  1. Functietitel: De titel van de functie moet de verantwoordelijkheden en plichten van de functie nauwkeurig weergeven.
  2. Functieoverzicht: een kort overzicht van de rol en het doel ervan binnen de organisatie kan helpen om de context voor de rest van de functiebeschrijving te bepalen.
  3. Verantwoordelijkheden en plichten: dit gedeelte moet een gedetailleerde lijst bevatten van de specifieke taken en activiteiten waarvoor de werknemer verantwoordelijk zal zijn.
  4. Vereisten: In dit gedeelte moet een overzicht worden gegeven van de opleiding, ervaring, vaardigheden en andere kwalificaties die nodig zijn voor de functie.
  5. Voordelen: Dit gedeelte kan informatie bevatten over eventuele extra's of voordelen die de organisatie biedt, zoals een ziektekostenverzekering, pensioenregelingen of betaald verlof.
  6. Werktijden en locatie: dit gedeelte moet informatie bevatten over het schema en de locatie van de functie.
  7. Hoe solliciteren: In dit gedeelte moeten instructies worden gegeven voor het solliciteren naar de functie, inclusief de deadline voor sollicitaties en alle benodigde documenten of informatie die kandidaten moeten indienen.

Over het algemeen moet een goede functiebeschrijving beknopt, duidelijk en nauwkeurig zijn en voldoende informatie bieden zodat kandidaten de vereisten en verwachtingen van de functie begrijpen.

Hoe maak je een vacaturetekst onderscheidend:

Er zijn een paar strategieën die je kunt gebruiken om je vacaturetekst te laten opvallen bij potentiële kandidaten:

Gebruik een duidelijke en beschrijvende functietitel: een functietitel die nauwkeurig de rol en verantwoordelijkheden van de functie weergeeft, kan helpen om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken. Vermijd het gebruik van vage of overdreven brede titels die kandidaten mogelijk geen duidelijk beeld geven van wat de functie inhoudt.

Gebruik dwingende taal: Gebruik beschrijvende en boeiende taal om de rol en de verantwoordelijkheden te beschrijven, en benadruk eventuele unieke aspecten van de functie of de organisatie.

Geef een overzicht van de voordelen van de functie: Overweeg om naast de verantwoordelijkheden en vereisten van de functie ook eventuele extraatjes of secundaire arbeidsvoorwaarden te benadrukken die de organisatie biedt, zoals flexibele werkregelingen, mogelijkheden voor professionele ontwikkeling of een positieve bedrijfscultuur. Zorg ervoor dat deze voordelen (USP's) direct zichtbaar zijn om direct te aandacht te pakken.

Maak het gemakkelijk om te solliciteren: Maak het voor kandidaten zo eenvoudig mogelijk om te solliciteren voor de functie door duidelijke instructies te geven over hoe te solliciteren en welke materialen moeten worden toegevoegd. Overweeg om zo min mogelijk gegegevens te vragen en de rest in een persoonlijk (telefonisch) gesprek te achterhalen. Zo kom je eerder in contact met talent.

Voeg een bedrijfsoverzicht toe: geef een kort overzicht van de organisatie, inclusief haar missie, waarden en cultuur, om kandidaten een idee te geven van hoe het is om daar te werken.

Gebruik visuals: Maak het makkelijk leesbaar door foto en video toe te voegen. Ook geeft dit direct een beter plaatje omdat beeld meer zegt dan woorden.

Over het algemeen is het doel om een vacaturetekst te maken die duidelijk, beknopt en overtuigend is en die de functie en de organisatie nauwkeurig weergeeft. Door dit te doen, kunt u een gevarieerde pool van gekwalificeerde kandidaten aantrekken die enthousiast zijn over de kans.

HOE SCHRIJF JE EEN GOEDE VACATURETEKST? | WE-EXPLAIN RECRUITMENT KENNISBANKOver de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.