< Kennisbank

Wat is boomerang recruitment?

WeAchieve 10 november 2022

Wat is boomerang recruitment?

Boomerang recruitment houdt in dat je het contact onderhoudt met oud personeel met als doel om hen wellicht ooit weer terug te halen naar je organisatie. Je kunt dit op verschillende manieren inzetten. Veel bedrijven sturen regelmatig een mailtje naar oud-medewerkers, maar je kunt hier ook nog verder in gaan. Je kunt bijvoorbeeld oud-medewerkers opbellen en vragen of ze het naar hun zin hebben of vragen wat de grote verschillen zijn die ze nu ervaren in vergelijking met de tijd dat ze voor jouw organisatie werkten.

 

Wil je dan iedereen die ooit vertrokken is weer terug in de organisatie hebben?

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat je iedereen die je bedrijf verlaten heeft ook terug in de organisatie wilt hebben. Het hangt er natuurlijk heel erg vanaf met welke reden ze weg zijn gegaan. Het is handig om bij elke medewerker bij te houden waarom degene is weggegaan. Was het uit eigen initiatief of is degene ontslagen en wat waren zijn of haar kwaliteiten? 

 

Is dit dé manier om personeelstekort op te lossen?

Boomerang recruitment is geen strategie die je personeelstekort ineens helemaal op gaat lossen, maar het is wel een van de strategieën die redelijk makkelijk uit te voeren is en toch effectief kan zijn. Met recruitment moet je proberen om zoveel mogelijk verschillende strategieën te hebben, omdat er niet 1 methode is die heilig is en het elkaar juist versterkt wanneer je op verschillende manieren kwalitatief goed personeel probeert binnen te halen.

 

Waarom zou iemand die vertrokken is, weer terug willen komen?

Het zit een beetje in de mensheid, om te denken dat het gras aan de overkant altijd groener is. Vaak denken we dat als we die droombaan hebben of die overstap maken, dat we dan eindelijk gevonden hebben waar we al die tijd naar zochten. Vaak in de praktijk valt dit dan toch tegen, en komen werknemers er toch weer achter dat ze ook bij deze nieuwe baan niet met iedereen even goed klikken, dat ook hier deadlines zijn die moeilijk te behalen zijn of dat ook hier stress wordt ervaren op de werkvloer. Wanneer dit beseft wordt, staat vaak de deur weer op een kiertje voor een eventuele terugkeer. Nu is het aan jou om die deur verder open te trekken ;)

Wat is Boomerang Recruitment | WeExplainOver de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.