< Kennisbank

Wat is Candidate Journey?

WeAchieve 30 december 2022

Candidate journey is het proces die een sollicitant doorloopt bij het solliciteren op een baan en eventueel worden aangenomen bij een organisatie. Dit omvat alle interacties en aanrakingen die de sollicitant heeft met het bedrijf, van de initiële vacature en sollicitatieprocedure tot gesprekken en het ontvangen van een aanbod of afwijzing.

De candidate journey is een belangrijk onderdeel van het totale aannameproces van een bedrijf, omdat het invloed kan hebben op het beeld dat de sollicitant heeft van het bedrijf en de kans dat ze een aanbod accepteren als dat wordt gedaan. Sommige bedrijven geven de voorkeur aan het verbeteren van de candidate journey als manier om top talent aan te trekken en te behouden, evenals om de algehele reputatie van het bedrijf als goede werkgever te verbeteren.

 

Welke stappen bevat een Candidate Journey ofwel kandidaten reis over het algemeen?

De candidate journey kan verschillende stappen bevatten, afhankelijk van het bedrijf en de specifieke functie waarop de sollicitant solliciteert. Hieronder volgen enkele voorbeelden van stappen die vaak voorkomen in de candidate journey:

  1. Zoeken naar een vacature: De sollicitant zoekt naar beschikbare vacatures en bepaalt welke functies interessant zijn om op te solliciteren.

  2. Sollicitatieprocedure: De sollicitant volgt de aangegeven sollicitatieprocedure, wat kan betekenen dat ze een sollicitatieformulier invult, een CV en motivatiebrief stuurt, of een online profiel aanmaakt.

  3. Gesprekken: Als de sollicitant wordt uitgenodigd voor een gesprek, kan dit plaatsvinden op verschillende manieren, zoals telefonisch, via videoconferentie of op locatie. Er kunnen meerdere gesprekken plaatsvinden, met verschillende mensen uit het bedrijf.

  4. Aanbod: Als de sollicitant geschikt wordt bevonden voor de functie, kan het bedrijf een aanbod doen. Dit kan worden gedaan via de telefoon, per e-mail of in persoon.

  5. Acceptatie of afwijzing: De sollicitant kan het aanbod accepteren of afwijzen. Als ze het aanbod accepteren, kan het bedrijf vervolgens afspraken maken over de werktijden, het salaris en andere voorwaarden. Als de sollicitant het aanbod afwijst, kan het bedrijf doorgaan met het zoeken naar andere geschikte kandidaten.

Hoe weet je of je de candidate journey kan verbeteren?

  1. Vraag feedback van kandidaten: Stuur een enquête naar kandidaten die recentelijk hebben deelgenomen aan het sollicitatieproces en vraag naar hun ervaringen. Zo kun je zien wat goed ging en wat verbeterd kan worden.

  2. Analyseer de data: Bekijk de data van het sollicitatieproces, zoals het aantal sollicitaties, het aantal afwijzingen en het aantal aanbiedingen. Zo kun je zien op welke punten het proces efficiënt verloopt en waar mogelijk verbeterpunten zijn.

  3. Voer een klanttevredenheidsonderzoek uit: Vraag aan medewerkers en/of kandidaten wat zij van het sollicitatieproces vonden. Zo kun je beter begrijpen wat er goed en minder goed is gegaan.

  4. Gebruik sociale media: Bekijk de reacties van kandidaten op sociale media en analyseer wat er goed en minder goed is gegaan. Zo kun je inzicht krijgen in hoe kandidaten het sollicitatieproces hebben ervaren.

  5. Maak gebruik van een ATS (Applicant Tracking System): Een ATS kan je helpen bij het bijhouden en beheren van het sollicitatieproces, zodat je gemakkelijk kunt zien waar eventuele problemen zich voordoen en hoe deze opgelost kunnen worden.

 

Wat is Candidate Journey? Bekijk het hier!Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.