< Kennisbank

Wat is een aanstellingsbrief?

WeAchieve 10 februari 2023

Een aanstellingsbrief is een document waarin staat dat iemand wordt aangesteld voor een bepaalde functie bij een bedrijf of organisatie. De aanstellingsbrief bevat informatie over de functie, het salaris, de arbeidsvoorwaarden en de duur van het contract. Het is een officieel document dat wordt opgesteld door de werkgever en aan de werknemer wordt gegeven wanneer hij of zij wordt aangenomen.

Het verschil tussen een aanstellingsbrief en een contract is dat een aanstellingsbrief een soort bevestiging is van het dienstverband, terwijl een contract de formele afspraken tussen werkgever en werknemer vastlegt. Een aanstellingsbrief is dus een soort samenvatting van het contract.

 

Wat kan je met een aanstellingsbrief?

Een aanstellingsbrief dient als bewijs dat je in dienst bent bij een bepaalde werkgever. Je kunt de aanstellingsbrief bijvoorbeeld laten zien aan de belastingdienst als bewijs van je inkomsten, of aan een verhuurder als bewijs van je financiële draagkracht als je een huis wilt huren. Ook kan de aanstellingsbrief worden gebruikt als bewijs voor het verkrijgen van bepaalde vergunningen of subsidies.

Bovendien kan de aanstellingsbrief worden gebruikt als referentie bij sollicitaties voor andere banen. Als je in de toekomst solliciteert, kun je de aanstellingsbrief laten zien aan potentiële werkgevers om te bewijzen dat je ervaring hebt in een bepaalde functie.

Tot slot kan de aanstellingsbrief ook dienen als bewijs van je professionele ontwikkeling. 

Als je tijdens je dienstverband bij een werkgever bijvoorbeeld trainingen hebt gevolgd of een opleiding hebt afgerond, kan dit in de aanstellingsbrief worden vermeld. Dit kan later van pas komen als je bijvoorbeeld een salarisverhoging of een andere functie binnen het bedrijf wilt aanvragen.

Hoe je een aanstellingsbrief schrijft lees je hier.Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.