< Kennisbank

Wat is een functiehuis?

WeAchieve 31 december 2022

Een functiehuis is een hulpmiddel om de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een organisatie te visualiseren en te documenteren door ze te groeperen in functies of rollen.

In een functiehuis worden de taken en verantwoordelijkheden van een organisatie in verschillende lagen of niveaus gerangschikt, van hoog naar laag. Zo kun je bijvoorbeeld de hoogste niveaus hebben voor de strategische taken van een organisatie, terwijl de lagere niveaus zijn gereserveerd voor operationele taken.

Het doel van een functiehuis is om een duidelijk overzicht te geven van de werkzaamheden van een organisatie en hoe deze zijn georganiseerd. Dit kan je inzicht geven in de structuur van je bedrijf en helpen bij het bepalen van de benodigde middelen en mensen voor elke taak en het maken van efficiëntere processen. Het kan ook helpen bij het opstellen van jobprofielen en het toewijzen van verantwoordelijkheden aan medewerkers.

Er zijn verschillende redenen waarom een functiehuis nuttig kan zijn voor een organisatie:

  • Door de taken en verantwoordelijkheden in een functiehuis te documenteren, is het voor medewerkers gemakkelijker om te begrijpen wat hun rol en verantwoordelijkheden zijn. Dit kan helpen om misverstanden en conflicten te voorkomen en het werk efficiënter te laten verlopen.
  • Het wordt eenvoudiger jobprofielen op te stellen voor nieuwe medewerkers of vrijkomende posities. Dit kan helpen om de juiste kandidaten te selecteren en te zorgen dat medewerkers de juiste vaardigheden en ervaring hebben voor hun rol.
  • Je kan als bedrijf beter inschatten wat er nodig is om de werkzaamheden te verrichten. Dit geeft inzicht in de workload.
  • Het kan helpen om processen efficiënter te maken: Door de taken en verantwoordelijkheden in een functiehuis te documenteren,. Je kan efficiënter werken door beter te begrijpen hoe de werkzaamheden binnen de organisatie zijn georganiseerd en welke stappen er nodig zijn om ze uit te voeren. Taken kunnen hierdoor bijvoorbeeld worden gecombineerd of overbodige stappen worden geëlimineerd. 
  • Het kan helpen bij het oplossen van conflicten als er onduidelijkheid ontstaat over wie wat moet doen. Dit bevordert de samenwerking en productiviteit. 


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.