< Kennisbank

Wat is een hiringmanager

WeAchieve 24 december 2022

Een hiringmanager is de persoon die verantwoordelijk is voor het toezicht op het wervings- en selectieproces voor een bedrijf of organisatie. Ze zijn doorgaans verantwoordelijk voor het identificeren van vacatures, het ontwikkelen van functiebeschrijvingen en functiespecificaties, en het aantrekken en evalueren van sollicitanten.

Hiringmanagers kunnen nauw samenwerken met HR-professionals (HR) of kunnen zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer van het wervingsproces. Ze kunnen betrokken zijn bij alle aspecten van het wervingsproces, inclusief het ontwikkelen en plaatsen van vacatures, het screenen van cv's en sollicitaties, het plannen en voeren van sollicitatiegesprekken en het nemen van definitieve wervingsbeslissingen.

In sommige gevallen kan een rekruteringsmanager ook verantwoordelijk zijn voor het onboarden van nieuwe werknemers en het integreren ervan in het bedrijf of de organisatie. Dit kan het geven van training en ondersteuning omvatten, maar ook het helpen van nieuwe medewerkers om vertrouwd te raken met het bedrijfsbeleid en de procedures.

Over het algemeen is het de rol van een rekruteringsmanager om ervoor te zorgen dat het bedrijf of de organisatie de best mogelijke kandidaten voor openstaande vacatures kan vinden en aannemen.

Waar een Hiringmanager extra op moet letten:

Er zijn verschillende dingen waar een rekruteringsmanager op moet letten bij het beoordelen van kandidaten voor een vacature. Deze kunnen zijn:

  • Relevante ervaring en kwalificaties: een hiringmanager moet rekening houden met de werkgeschiedenis, opleiding en relevante certificeringen of trainingen van de kandidaat.
  • Vaardigheden en capaciteiten: De kandidaat moet over de nodige vaardigheden en capaciteiten beschikken om de functie effectief uit te voeren. De hiringmanager moet overwegen of de kandidaat beschikt over de technische vaardigheden en kennis die vereist zijn voor de functie, evenals over zachte vaardigheden zoals communicatie, probleemoplossing en teamwerk.
  • Passend bij de bedrijfscultuur: De kandidaat moet goed passen bij de waarden en werkomgeving van het bedrijf. De hiringmanager moet overwegen of de persoonlijkheid en werkstijl van de kandidaat verenigbaar zijn met het team en de bedrijfscultuur.
  • Groeipotentieel: De hiringmanager moet overwegen of de kandidaat het potentieel heeft om binnen het bedrijf te groeien en zich te ontwikkelen. Dit kan inhouden dat wordt gekeken naar de carrièredoelen van de kandidaat op de lange termijn en hoe deze aansluiten bij de behoeften en kansen van het bedrijf.
  • Beschikbaarheid en inzet: De kandidaat moet beschikbaar zijn om aan het werk te gaan wanneer dat nodig is en toegewijd zijn aan de baan en het bedrijf. De rekruteringsmanager moet rekening houden met de beschikbaarheid van de kandidaat en of hij of zij bereid is zich voor de lange termijn aan het bedrijf te binden.

Over het algemeen moet een hiringmanager op zoek zijn naar een kandidaat die gekwalificeerd en bekwaam is en goed past bij het bedrijf en de specifieke vacature.

 Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.