< Kennisbank

Wat is een lijnmanager

WeAchieve 25 december 2022

Wat is een lijnmanager?

Een lijnmanager is een persoon die verantwoordelijk is voor het managen van en toezicht houden op een groep medewerkers die aan een specifieke taak of project, of die verantwoordelijk is voor een specifiek werkgebied. Lijnmanagers hebben de verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat het werk effectief en efficiënt wordt voltooid en om ervoor te zorgen dat hun team gemotiveerd is en naar beste vermogen werkt. Ze zijn doorgaans het eerste aanspreekpunt voor werknemers en kunnen verantwoordelijk zijn voor het stellen van doelen en doelstellingen, het bieden van begeleiding en ondersteuning, en het beoordelen en evalueren van prestaties. In sommige organisaties kunnen lijnmanagers ook verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen over budgettering, toewijzing van middelen en andere operationele kwesties.

 

De recruitment rol van een lijnmanager

Lijnmanagers spelen vaak een sleutelrol in het wervingsproces, aangezien zij doorgaans verantwoordelijk zijn voor het identificeren en aannemen van nieuwe werknemers voor hun team of afdeling. Enkele specifieke taken waarbij een lijnmanager betrokken kan zijn als het gaat om werving, zijn onder meer:

  • Identificatie van de behoefte aan nieuwe medewerkers: een lijnmanager kan herkennen dat er extra personeel nodig is om aan de eisen van het team of de afdeling te voldoen.
  • Het definiëren van de rol: De lijnmanager kan betrokken zijn bij het bepalen van de specifieke verantwoordelijkheden en vereisten voor de rol, inclusief eventuele noodzakelijke vaardigheden of ervaring.
  • Functiebeschrijvingen en vacatures ontwikkelen: de lijnmanager kan samenwerken met HR of andere teamleden om functiebeschrijvingen en vacatures te maken die de rol en de vereisten voor de functie nauwkeurig weergeven.
  • Herziening van cv's en begeleidende brieven: De lijnmanager kan verantwoordelijk zijn voor het beoordelen van cv's en begeleidende brieven om potentiële kandidaten voor de functie te identificeren.
  • Interviews houden: Lijnmanagers kunnen eerste interviews met kandidaten houden om te beoordelen of ze geschikt zijn voor de functie en het team.
  • Aanwervingsbeslissingen nemen: De lijnmanager kan betrokken zijn bij het nemen van de definitieve beslissing over welke kandidaat wordt aangenomen, op basis van hun kwalificaties en geschiktheid voor de rol en het team.
  • Onboarding van nieuwe werknemers: zodra een kandidaat is aangenomen, kan de lijnmanager verantwoordelijk zijn voor het helpen bij het oriënteren en onboarden van de nieuwe werknemer, inclusief het voorstellen aan het team en de organisatie en het bieden van de nodige training of ondersteuning.


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.