< Kennisbank

Wat is een talentpool?

WeAchieve 29 juli 2020

WAT IS EEN TALENTPOOL?

Een talentpool is een database van potentiële kandidaten. Deze database is gevuld met profielen die goed zouden passen op (potentiële) vacatures binnen jouw organisatie.

Organisaties die actief met recruitment bezig zijn werken veelal aan hun talentpool. Op het moment dat de recruiter binnen een organisatie te horen krijgt dat er een vacature vacant komt, kan de recruiter direct zijn talentpool erbij pakken. Hierin heeft hij of zij een lijst met profielen, die goed op de functie zouden passen, waarschijnlijk in de buurt wonen en waar de recruiter al een keer contact mee heeft gelegd.

Doordat de recruiter actief al contacten gelegd heeft en inzichtelijk heeft wie mogelijk wel interesse zou kunnen hebben in de nieuwe vacature, zijn de kansen groot dat de vacature snel ingevuld kan worden.

Hoe maak je een talentpool?

Een talentpool met potentiële kandidaten opbouwen kost tijd en geld en moet ook voldoen aan bepaalde wettelijke richtlijnen. Zo zijn er verschillende recruitmentsystemen waarin je AVG proof je talentpools kan opbouwen. We raden het ten zeerste af om dit in bijvoorbeeld Excel bij te houden.

In deze recruitmentsystemen kun je vaak per vacature een talentpool aanmaken en deze gaan vullen met interessante kandidaten. Vaak importeer je met een extensie de profielen met 1 klik in je talentpool en kun je hierin bijhouden wat voor contacten er geweest zijn en wat er besproken is met deze kandidaten.

Vanuit hier kun je reminders in je agenda zetten om bijvoorbeeld elke maand even contact te hebben met de potentiële kandidaat. Op deze manier houdt je alle lijntjes warm en is jouw organisatie de eerste waar aan ze denken wanneer ze opzoek zijn naar een nieuwe baan.

[pod1]

We hopen het een en ander voor je verduidelijkt te hebben. Zou je nog veel meer over Recruitment willen leren? Wij hebben een podcast reeks opgenomen waarin we het gehele recruitment proces van A tot Z bespreken met allerlei specialisten.

Luister onze recruitment podcast op Spotify, Soundcloud of Youtube.

Wil je hulp met het opbouwen van een talenpool of heb je een vacature en zoek je een oplossing? Dan kun je ons ook bellen op 073 2340 844 of mailen naar hello@weachieve.nlOver de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.