< Kennisbank

Wat is interne werving?

WeAchieve 10 november 2022

Wat is interne werving? 

Interne werving houdt in dat je als organisatie gaat proberen om een functie te vervullen door iemand die al binnen de organisatie werkt. Het gebeurt regelmatig dat iemand de organisatie verlaat of dat er een nieuwe functie beschikbaar komt binnen een bedrijf. Dan kan je er uiteraard voor kiezen om de vacature de deur uit te doen en te hopen dat er versterking van buitenaf komt, maar je kunt ook kijken of iemand in de organisatie de kwaliteiten heeft om deze functie in te gaan vullen. 

 

Wat zijn de voordelen van interne werving?

Zodra je een functie vervult via interne werving, kan je vaak een betere inschatting maken of degene geschikt is voor de functie. Doordat diegene al werkervaring binnen het bedrijf heeft opgedaan, is het al veel duidelijker over welke kwaliteiten wel en niet beschikt wordt. Maar ook de werknemer kan vaak een betere inschatting maken of de functie bij hem of haar past. De werknemer weet vaak al goed de normen en waarden van een bedrijf en kan dus beter inschatten wat de verwachtingen van de nieuwe functie zijn. 

 

Zijn er ook nadelen aan interne werving?

Een nadeel aan interne werving is dat wanneer er een functie vervuld wordt door iemand binnen de organisatie, dat de oude functie van de kandidaat waarschijnlijk weer open staat. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn, bijvoorbeeld wanneer een functie wegvalt of wanneer taken verdeeld worden onder andere werknemers. Maar zo moet je wel opletten dat je als organisatie niet het het ene gat opvult met een ander gat. Soms maak je als organisatie gewoon een groei door en is externe werving een beter idee. 

 

Stappenplan om een functie in te vullen

  1. Bepaal of je intern of extern gaat kijken om de functie op te vullen, loopt er iemand binnen het bedrijf die de kwaliteiten bezit voor de functie of moeten we extern gaan zoeken?
  2. Maak een functieomschrijving en bepaal via welke kanalen je deze gaat delen. Heb je gekozen voor interne werving? Dan kan je kiezen voor een mail binnen het bedrijf. Is externe werving toch een beter plan? Dan kies je vaak voor kanalen zoals Indeed of LinkedIn. 
  3. Waarschijnlijk heb je nu 1 of meerdere geschikte kandidaten, nodig ze vervolgens uit op gesprek om te kiezen wie de beste match is!


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.