< Kennisbank

Wat zijn goede call to actions (CTA’s) voor jouw vacature?

WeAchieve 22 maart 2023

Een goede call to action is een uitnodiging voor de gebruiker om een bepaalde actie uit te voeren, zoals het invullen van een formulier of vragen naar meer informatie. Hier zijn enkele voorbeelden van goede call to actions voor een vacature:

 1. "Solliciteer nu en begin al snel!"
 2. "Meld je aan zonder cv en motivatiebrief!’’
 3. "Meld je vrijblijvend aan!"
 4. "Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op"
 5. ‘’Laat je informeren!’’
 6. ‘’Ontvang meer informatie!’’
 7. ‘’Ontdek al onze mogelijkheden!’’

Het is belangrijk om een duidelijke en aansprekende call to action te gebruiken, zodat de gebruiker weet wat hij of zij moet doen om te reageren op de vacature. Bovendien moet de call to action duidelijk zijn en aansluiten bij de doelgroep van de vacature. Is het bijvoorbeeld echt noodzakelijk dat iemand voor een bijbaan zijn of haar cv toevoegt? Vaak hebben jongeren deze niet eens en is dit alleen maar een extra drempel om de sollicitatie te versturen. 

Daarnaast kan de term ‘solliciteren’ soms ook al afschrikken. Stel dat iemand nog niet zeker weet of hij of zij van baan wil wisselen, maar wel geïnteresseerd is in de mogelijkheden. De term solliciteren is dan meteen zo definitief. Probeer daarom ook eens ‘laat je gegevens achter’ of ‘ontdek onze mogelijkheden’ te gebruiken in je vacaturetekst.

Een slechte call to action kan bijvoorbeeld de volgende kenmerken hebben:

 • Onduidelijk - de call to action is niet duidelijk en laat de gebruiker in het duister tasten over wat hij of zij moet doen.
 • Irrelevant - de call to action heeft niet direct betrekking op de vacature of is niet gericht op de doelgroep van de vacature.
 • Misleidend - de call to action belooft iets wat niet waar is of misleidt de gebruiker op een andere manier.
 • Te omslachtig - de call to action vraagt om te veel moeite van de gebruiker, waardoor hij of zij minder snel geneigd is om te reageren.


Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.