• Stefan Niemer

5 stappen om hoger te scoren in Google met je vacature

Een van de eerste stappen die een actief werkzoekende onderneemt, is online zoeken naar een nieuwe baan. Het is dus belangrijk dat jouw vacature zo hoog mogelijk in de zoekresultaten staat om gevonden te worden. Hier kun je voor betalen, maar je kunt ook je vacature Google-vriendelijk maken, zodat je automatisch wat streepjes voor hebt.


WeAchieve Recruitment marketing

In deze blog geven we je in 5 stappen tips waarmee je jouw vacatures hoger laat scoren in Google. Bonus: dit werkt niet alleen voor Google, maar voor álle jobboards die jouw vacatures kopiëren.


Stap 1: Neem een vacature website (werkenbij...)

Op het eerste oog een gigantische extra stap, maar dat is lang niet altijd het geval. Ideaal is een custom design website, helemaal afgestemd op jouw organisatie en werkgeversimago. Toch zijn er tegenwoordig ook slimme en makkelijke opties, zoals templates, waarbij je jouw recruitment website al binnen 24 uur online kunt hebben staan. Ook hoeft het niet veel te kosten.


Beide opties zijn vele malen beter dan een aparte vacaturepagina op jouw website. Zo’n vacaturepagina zit vaak diep weggestopt, waardoor Google deze niet goed kan vinden, en ook is je website dan te breed om goed te scoren op zoekwoorden die je in jouw vacaturetekst gebruikt. De kans is hierbij ook groot dat potentiële sollicitanten afgeleid worden door informatie die niet van toepassing is op hen.


Stap 2: Doe een zoekwoordenonderzoek

Gebruik je al zoekwoorden die jouw doelgroep ook gebruikt? Om hoog te kunnen scoren in Google, is het goed om te weten waar jouw doelgroep op zoekt. Deze woorden gebruik je in jouw vacaturetekst. Je kunt dit sowieso doen door aan je huidige medewerkers te vragen naar termen die zij zouden gebruiken om op te zoeken, maar het is ook altijd een pluspunt om je taalgebruik aan te passen naar jargon dat op de werkvloer wordt gebruikt. Tegenwoordig is er volop data beschikbaar. Gebruik bijvoorbeeld Jobdigger en/of Intelligence Group om achter de juiste arbeidsmarktdata te komen in jouw branche. Kijk wel uit met het doen van aannames! In onze Recruitment podcast bespreken we dit onder andere.


Stap 3: Gebruik de juiste SEO-functietitel

Het is nu een trend om je vacatureteksten te voorzien van een toffe functietitel, zoals ‘Eindbaas’, maar laten we eerlijk zijn: wie voert zo’n term daadwerkelijk in op Google? Natuurlijk kun je in jouw tekst zelf wel een unieke term benoemen, maar zorg ervoor dat de echte functietitel een term is die gangbaar is in jouw branche.

Door in je functietitel al een soort voorselectie te maken, kun je al wat selectiever zijn en de juiste mensen targeten. Gebruik bijvoorbeeld ‘jr’ of ‘junior’ als je een starter zoekt en ga voor ‘sr’ of ‘senior’ als je een ervaren rot in het vak zoekt. Bij een parttime baan is het ook handig om het aantal uren erbij te vermelden. Hoe duidelijker je tekst is, hoe beter ook de kwaliteit van de reacties en hoe hoger je scoort in Google met jouw vacature.


De juiste functietitel kun je bijvoorbeeld met Google Trends vinden. Hier vergelijk je allerlei termen met elkaar en zie je direct waar veel zoekvolume op zit.


Stel: je bent een technisch bedrijf dat al jaren elektromonteurs zoekt. Dan is het handig om synoniemen met elkaar te vergelijken in Google Trends. Wellicht zit er een interessante titel tussen die je kunt gebruiken.

Google Trends onderzoek (elektromonteur, Elektricien, elektramonteur)

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat zo’n 85% zoekt op ‘Elektricien’ en maar 16% op ‘Elektromonteur’. De term ‘Elektramonteur’ levert al helemaal niets op. Toch zijn er meer vacatures voor Elektromonteurs dan voor Elektriciens. Indeed geeft aan dat er zo’n 5.000 vacatures voor Elektromonteurs openstaan tegenover 500 voor Elektriciens. Zoals je ziet, kun je al met kleine aanpassingen een wereld van verschil maken en je concurrentie voor zijn in zoekmachines zoals Google.


Stap 4: Hanteer de juiste SEO URL-structuur

Zoekmachines scannen jouw URL-structuur, de zoekbalk waar je een website invoert. Wil je goed scoren? Dan neem je de kerninformatie uit je vacature op in je URL. Tip: houd het wel overzichtelijk.


Een voorbeeld: een goede URL-structuur voor de hierboven genoemde Elektricien zou zijn https://www.werkenbijjouwbedrijf.nl/elektricien/denbosch/fulltime.


Google ziet in één oogopslag dat je een Werken bij website hebt, je een Elektricien zoekt, de standplaats Den Bosch is én het een fulltime functie betreft. Je slaat hier dus vier vliegen in één klap! Met behulp van deze informatie kan Google werkzoekenden beter bedienen, omdat je direct duidelijk maakt waar je naar op zoek bent.


Stap 5: Optimaliseer je afbeeldingen

Een aanrader is het gebruik van afbeeldingen, voornamelijk van mensen die al bij jouw bedrijf werken. Dit zorgt voor een authentiek gevoel en werkzoekenden krijgen een goed beeld van jouw bedrijfscultuur en het type mensen dat er werkt.

Gebruik je een afbeelding, dan is het wel belangrijk dat Google deze ook kan lezen en begrijpen. Helaas kan Google nog geen afbeeldingen zien, dus je moet hierbij een handje helpen. Dat doe je zo:

  • Vul de bestandsnaam van je afbeelding met zoekwoorden

  • Stel een alt-tekst in: hierin vertel je Google wat er te zien is in jouw afbeelding

  • Geef je afbeelding een online titel

Met bovenstaande tips maak je jouw vacatures beter vindbaar in Google. Je verslaat je concurrentie en komt op een hogere positie te staan in de zoekmachine. Het resultaat? Werkzoekenden zien jouw vacature veel sneller en reageren ook sneller.


Benieuwd hoe jij jouw vacatures nog beter laat scoren? En hoe je jouw tekst zo opstelt dat jouw doelgroep zich aangesproken voelt? Let’s achieve more together! Bel ons op 073 2340 844 of mail via hello@WeAchieve.nl.


209 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

WeAchieve

RECRUITMENTMARKETING

Wil je meer bereiken?

Contact ons

Bel ons

Mail ons

WhatsApp ons

Adres

Victorialaan 15

5213 JG 's-Hertogenbosch

Nederland

Volg ons

Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.24.
Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.32.