• Stefan Niemer

Wat is een Boolean search?

In de recruitment wordt boolean zoeken gebruikt om effectief en efficiënt een zoekopdracht te formuleren om de meest geschikte mensen voor jouw vacature te vinden. Met behulp van een combinatie van trefwoorden en de drie belangrijkste Booleaanse operators (AND, OR en NOT) kun je op vrijwel elk platform te werk gaan.


Het schrijven van een boolean string is een kernvaardigheid die elke recruiter zou moeten ontwikkelen en bezitten om succesvol te zijn.


Een volledig geconstrueerde Boolean kan er echter verwarrend en complex uitzien en zijn daarom moeilijk te schrijven. Maar maak je geen zorgen, want dat zijn ze niet! In dit artikel leren we je waarom ze dat niet zijn.


Het belangrijke dat je moet weten over Boolean, is dat er slechts 5 syntaxis elementen zijn die je moet kennen:


- AND

- OR

- NOT

- ()

- ""


Door deze op de juiste manier toe te passen, samen met de zoekwoorden die kunnen duiden op bepaalde werkzaamheden, kun je een groot aantal zoekbewerkingen creëren. Er is geen limiet aan hoe vaak je deze elementen in een zoekopdracht kunt gebruiken, dus je kunt een zeer specifieke zoekstrings maken, wat veel tijd zal besparen bij het filteren van de resultaten.


Voorbeeld:

Voor het gemak gebruiken we de voorbeelden voor een zoekopdracht in Linkedin


Neem bijvoorbeeld de zoekwoorden -Recruiter" & "Manager-


Als je zoekt naar "Recruiter" krijg je alle mensen te zien die ergens in hun LinkedIn-profiel het trefwoord 'recruiter' hebben. Zo krijg je als je zoekt naar 'Manager' alle mensen te zien die ergens "Manager" in hun LinkedIn-profiel hebben.


De AND Operator


Recruiter AND Manager


Nu kun je in de zoekbalk ook -Recruiter AND Manager- invoeren.

Dit betekent dat we alleen op zoek zijn naar kandidaten die beide trefwoorden in hun profiel hebben vermeld. Dit zullen veelal Recruitment Managers zijn.


Hoe meer criteria we toevoegen met de AND-operator, hoe minder mensen we zullen vinden met onze zoekopdracht, omdat we door AND gebruiken om onze zoekopdracht te beperken. De mensen die we wel vinden in onze zoektocht, zullen echter relevanter zijn, omdat ze beide vaardigheden bezitten.


The OR Operator


Recruiter OR Wervingsspecialist


Doordat veel mensen verschillende namen gebruiken voor dezelfde functies is het handig om de OR operator in te schakelen om toch iedereen in je search te krijgen.


Zo heeft de ene groep mensen de functienaam "Recruiter" in hun LinkedIn-profiel, terwijl bijvoorbeeld een andere groep de functienaam "wervingspecialist" gebruikt.


Beide woorden betekenen precies hetzelfde voor jou en mij en iedereen die een van de twee termen gebruikt met dezelfde vaardigheden, maar voor Linkedin zijn het volledig afzonderlijke termen. Wanneer we OR tussen de zoekwoorden zetten, krijgen we beide groepen te zien. Hiermee vergoten we dus onze zoekopdracht.


The NOT Operator


Net als in het eerste voorbeeld dat we gebruikten, heeft de ene groep mensen het zoekwoord 'Recruiter' in hun LinkedIn-profiel, terwijl de andere het trefwoord 'Manager' heeft. Wanneer we de Booleaanse string gebruiken met een NOT (Recruiter NOT Manager)


Vragen we de database om te zoeken naar kandidaten die het woord "Recruiter" in hun profiel hebben, maar om kandidaten uit te sluiten die ook het woord "Manager" in hun profiel hebben. Hiermee verklein je dus je zoekopdracht.


DENK ERAAN: Elk van de 3 Boolean operators moet altijd in HOOFDLETTERS worden geschreven. Zo niet, dan zullen ze niet werken.


Haakjes ()

Bij het gebruik van Boolean is er geen manier om te bepalen hoe de computer onze vergelijking zal oplossen. Dit betekent dat we, om het meest relevante resultaat voor ons te krijgen, iets tussen haakjes moeten gebruiken om de computer te vertellen wat eerst moet worden opgelost. Dit is waar het gebruik van haakjes in onze Booleaanse zoekopdracht komt.


Het gebruik van haakjes is essentieel voor het schrijven van complexe zoekreeksen. In wezen krijgt een zoekwoord tussen haakjes voorrang op andere elementen eromheen.

De meest voorkomende plaats waar haakjes door recruiters worden aangebracht, is bij het gebruik van OR-strings. Als je OR ergens in je zoekopdracht hebt geschreven, bedenk dan waar de haakjes heen gaan, omdat de plaatsing van invloed is op hoe de computer je boolean zoekopdracht oplost, wat weer van invloed is op de zoekresultaten die je terugkrijgt.


Aanhalingsteken ""

Als je Boolean gebruikt en het zoekwoord waarnaar je zoekt als een heel woord moet worden beschouwd, bijv. Recruitment Manager, dan moet het tussen aanhalingstekens staan. Als dat niet het geval is, zal de database de ruimte tussen de twee woorden beschouwen als een AND en zal de database zoeken naar twee termen - Recruitment AND Manager - en niet waarnaar je wilt zoeken, "Recruitment Manager".

49 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

WeAchieve

RECRUITMENTMARKETING

Wil je meer bereiken?

Contact ons

Bel ons

Mail ons

WhatsApp ons

Adres

Victorialaan 15

5213 JG 's-Hertogenbosch

Nederland

Volg ons

Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.24.
Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.32.