Wat is Recruitment Marketing

Recruitment marketing is het bereiken jouw doelgroep met de juiste boodschap, op het juiste moment, via het juiste kanaal. Over het algemeen wordt marketing ingezet om producten aantrekkelijk te maken en bij de juiste personen te krijgen. Bij Recruitment marketing gaat het net even anders en gaat het om het aantrekkelijk maken van jouw vacature(s) en deze bij de juiste personen krijgen.

Echter is het kopen van een product vaak niet zo'n grote beslissing als het veranderen van baan is. Daarom is er voor het inzetten van Recruitment marketing een gedegen strategie nodig.

Waarom zou je Recruitment marketing inzetten

De strategie van veel bedrijven is het online zetten van een vacature op hun eigen website. Het enige probleem is, waarschijnlijk ben je geen Ahold of Rabobank, waar wel dagelijks mensen heen gaan om te zoeken naar vacatures. Om toch aan bereik te komen wordt de vacature dan meestal gesponsord op een jobboard. (denk aan Indeed of Nationale vacaturebank).

 

Je kunt je alleen voorstellen dat de meeste mensen, zeker in een schaarse markt, niet thuis zitten en over het algemeen niet wekelijks Googlen naar leuke vacatures. Je bereikt met deze strategie alleen de actief werkzoekende. Deze groep is momenteel 2% van de arbeidsmarkt. Met het inzetten van een goede marketing campagne rondom je vacatures, speel je in op de latent werkzoekende groep.

 

De latent werkzoekende groep is in Nederland zo'n 70%.  Zo'n 70% van de arbeidsmarkt staat open voor een nieuwe baan. Echter als deze baan voldoet aan bepaalde factoren (vaak werkplezier, verantwoordelijkheid, reistijd en arbeidsvoorwaarden). Door recruitment marketing in te zetten, bereik je deze groep met de juiste boodschap, de triggers die zij willen zien in een nieuwe baan. Je kunt je voorstellen dat wanneer je 70% aanspreekt met een betere boodschap, de markt ineens een stuk minder schaars voor je is. Sollicitanten kunnen echt weer in de rij staan.

 

In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen de actief werkzoekende pool, waar 95% van de werkgevers personeel zoeken en de latent werkzoekende pool, waar je met een goede boodschap mensen kan vinden die echt bij jouw organisatie passen.

Hoe bepaal je een Recruitment marketing strategie

Er zijn vier stappen die je op weg helpen naar een succesvolle campagne recruitment marketing campagne. 

1. Doelgroep

Definiëren je doelgroepen en maak persona's voor jouw vacature(s), kijk goed naar de motivatie triggers en tone-of-voice per persona's.

Voorbeeld: Op een vacature van "orderpicker" kun je wel 5 totaal verschillende doelgroepen aanspreken. (Jong/oud, man/vrouw, geschoold/niet geschoold.) Deze zouden deze baan allemaal interessant kunnen vinden op basis van verschillende triggers. (vastigheid/flexibiliteit, salaris of juist doorgroeimogelijkheden. 


2. Boodschap

Maak persoonsgebonden vacature/wervingsteksten, video's en foto's waarmee je campagnes kan gaan draaien.

Per doelgroep kies je de juiste triggers, tone-of-voice en zorg je dat deze factoren die ze graag zouden zien in een nieuwe baan naar voren komt in de boodschap. 

3. Bereik 

Beslis welke on- en offline kanalen deze persona's zich bevinden

(Denk aan Facebook, Linkedin, TikTok of juist het chauffeurs cafe bij jou in de buurt, wij beschikken over deze data, mocht je niet goed weten waar jouw potentiële kandidaten zich bevinden). Plaats niet slechts een update, maar gebruik de advertentie mogelijkheden, waarin je jouw doelgroep kan selecteren.

4. Start met het bereiken

4. Faseer je campagnes in drie verschillende fases (Awareness-, Consideration- en Conversion fase) om de potentiële kandidaten steeds verder te verleiden voor jouw vacatures. Lees dit uitgebreider in onze blog: Recruitmentmarketing als wervingsmagneet

Voorbeeld campagne duur

Recruitment marketing inzetten om jouw vacatures ingevuld te krijgen?

WeAchieve is gespecialiseerd in het opzetten en draaien van Recruitment marketing campagnes. Bekijk onze pakketten op deze pagina: Onze diensten.

 

Of neem contact op voor een vrijblijvende intake, waarin we kunnen laten zien hoe we jouw vacatures ingevuld krijgen.

I’m a paragraph. Double click here or click Edit Text to add some text of your own or to change the font. This is the place for you to tell your site visitors a little bit about you and your services.

WeAchieve

RECRUITMENTMARKETING

Wil je meer bereiken?

Contact ons

Bel ons

Mail ons

WhatsApp ons

Adres

Victorialaan 15

5213 JG 's-Hertogenbosch

Nederland

Volg ons

Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.24.
Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.32.