< Kennisbank

Hoeveel procent conversie is goed op mijn vacature?

WeAchieve 31 december 2022

Het conversiepercentage voor een vacature verwijst naar het percentage sollicitanten dat met succes de baan krijgt. Als een bedrijf bijvoorbeeld 100 sollicitaties voor een baan ontvangt en uiteindelijk 10 mensen aanneemt, is het conversiepercentage 10%. Een hoog conversiepercentage op je vacature kan een teken zijn dat de vacature aantrekkelijk is voor potentiële sollicitanten en dat de manier waarop de vacature wordt gepromoot effectief is. Een lager conversiepercentage kan echter duiden op een gebrek aan geschikte sollicitanten of op problemen met de manier waarop de vacature wordt gepresenteerd.

Het is moeilijk om een specifiek percentage conversie te noemen dat als ‘goed’ kan worden beschouwd, aangezien dit sterk afhankelijk is van de specifieke omstandigheden van de vacature en de manier waarop deze wordt gepromoot. Enkele algemene factoren die van invloed kunnen zijn op de conversie van vacatures zijn de duidelijkheid van de vacaturetekst, de aantrekkelijkheid van het salaris en de arbeidsvoorwaarden en ook de reputatie van het bedrijf.
Het doel van een vacature moet niet alleen zijn om zoveel mogelijk sollicitanten aan te trekken, maar ook om geschikte kandidaten te vinden die een goede match zijn voor de positie en het bedrijf. Wat jij dus als ‘goed’ beschouwt is aan jou. Wat wil je precies bereiken, hoeveel posities wil je invullen en hoeveel mensen heb je nu echt bereikt?

Het is aan te raden om de conversiepercentages van vacatures regelmatig te volgen en te evalueren, en eventuele problemen aan te pakken die kunnen leiden tot lagere conversies.

Om het conversiepercentage van een vacature te verbeteren, kun je een aantal strategieën overwegen: het verstrekken van duidelijke en gedetailleerde functiebeschrijvingen, het stroomlijnen van de sollicitatieprocedure en het efficiënter maken van het selectieproces. Daarnaast kun je overwegen opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden om kandidaten te helpen concurrerender te worden en hun kansen op succes te vergroten.
 Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.