< Kennisbank

Hoeveel procent conversie is goed op mijn vacature?

WeAchieve 31 december 2022

Wat is een goed conversiepercentage voor vacatures?

Een conversiepercentage op vacatures kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals de sector, functie, ervaringsniveau, locatie en promotiewijze, Daarnaast zijn er nog enkele algemene factoren die van invloed kunnen zijn op de conversie van vacatures zoals duidelijkheid van de vacaturetekst, de aantrekkelijkheid van het salaris en de arbeidsvoorwaarden en ook de reputatie van het bedrijf.

Stel dat er voor jouw specifieke vacature maar een aantal mensen zijn opgeleid, gaat het heel lastig worden om hier een hoog conversiepercentage op te halen. Andersom als je weinig eisen stelt en goede voorwaarden biedt, gaat het makkelijker zijn om aan sollicitanten te komen.

Over het algemeen wordt een conversiepercentage van 1% tot 5% als goed beschouwd voor vacatures. Dit betekent dat 1% van de bezoekers die op de vacaturepagina terechtkomen, daadwerkelijk solliciteert. Doormiddel van online campagnes onder de doelgroep is het tegenwoordig niet moeilijk om 100 geintereseerde mensen op je vacature te krijgen. 

De som is dan redelijk simpel. 100 website bezoekers staat gelijk aan minimaal 1 sollicitant.

Wanneer je een "normale" functie hebt waarbij je gemakkelijk 100 mensen uit je doelgroep kan bereiken, gaat dit nagenoeg altijd op. Wanneer je bij 100 bezoekers geen sollicitanten hebt binnen gekregen is het goed om de volgende punten te onderzoeken totdat je de machine op gang hebt.

Wat beïnvloedt het conversiepercentage?

  • De aantrekkelijkheid van de vacature: Een duidelijke, aantrekkelijke functiebeschrijving en een goed gestructureerde vacaturepagina kunnen het conversiepercentage aanzienlijk verhogen.
  • Doelgroepgerichtheid: Als de vacature goed is afgestemd op de juiste doelgroep, zal dit de kans vergroten dat bezoekers solliciteren.
  • Het sollicitatieproces: Een eenvoudig en snel sollicitatieproces leidt vaak tot een hoger conversiepercentage. Lange en omslachtige processen kunnen potentiële kandidaten afschrikken.
  • Werkgeversmerk: Een sterk en aantrekkelijk werkgeversmerk kan ook een positief effect hebben op het conversiepercentage.
  • Voorwaarden: Heb je competitive arbeidsvoorwaarden en benoem je deze ook?
  • Content: Geef je de vacature visueel weer doormiddel van video of podcast, heb je goede foto's zodat kandidaten een beeld erbij krijgen?
  • Concurrentie: In sectoren met veel concurrentie kan het conversiepercentage lager zijn, omdat kandidaten meerdere opties hebben.
  • CTA: Gebruik je goede "Call to Actions" of heb je een sollicitatie formulier met 100 verplichte vragen?  (tip: kijk vooral in Google Analytics of hier mensen op afhaken)

Waarom is het conversiepercentage belangrijk?

Het conversiepercentage is een belangrijke maatstaf voor het succes van je vacaturecampagne. Een hoger conversiepercentage betekent dat je efficiënter kandidaten aantrekt en dat je vacature goed aansluit bij de wensen van potentiële sollicitanten. Dit kan leiden tot een snellere invulling van de openstaande functie en een betere kwaliteit van de sollicitanten.

Door aandacht te besteden aan de factoren die het conversiepercentage beïnvloeden en actief te werken aan verbeteringen, kun je het succes van je wervingscampagnes aanzienlijk verhogen.

Met deze informatie kun je in je blogpost niet alleen de vraag van de lezer beantwoorden, maar hen ook voorzien van praktische tips om hun conversiepercentages te verbeteren. Dit verhoogt de waarde van je content en kan helpen om je SEO-doelstellingen te bereiken.

HOEVEEL PROCENT CONVERSIE IS GOED OP MIJN VACATURE? Lisse legt het je uit!



Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Conversie medewerker die het conversiepercentage voor vacatures toont.

Meer uit onze kennisbank



Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.