< Kennisbank

Wat toets je in een assessment met een sollicitant?

WeAchieve 31 december 2022

Assessments met sollicitanten zijn niet noodzakelijk, soms weet je meteen dat je talent te pakken hebt. Echter kan het soms wel meer helderheid over iemands kennis en kunde geven. Een assessment is namelijk een manier om de vaardigheden, kennis en persoonlijkheid van een sollicitant te beoordelen tijdens een sollicitatieprocedure. Het kan bestaan uit verschillende activiteiten, zoals een online test, een gesprek met een recruiter of HR-medewerker of een praktische opdracht bijvoorbeeld.

Er zijn verschillende dingen die je in een assessment kunt toetsen met een sollicitant, afhankelijk van het doel van het assessment en de eisen van de functie. Sommige voorbeelden van dingen die je in een assessment kunt toetsen, zijn:

  1. Kennis en vaardigheden zoals specifieke software of programma's die relevant zijn voor de functie, of op algemene kennis van het vakgebied of de industrie.
  2. Persoonlijkheid en werkhouding zoals hoe goed iemand samenwerkt in een team, hoe goed hij of zij problemen kan oplossen, of hoe gedreven hij of zij is om succesvol te zijn in de functie.
  3. Communicatievaardigheden, bijvoorbeeld hoe goed iemand zich kan uitdrukken in zowel mondeling als schriftelijk, hoe goed hij of zij luistert en hoe goed hij of zij feedback kan geven en ontvangen.
  4. Leiderschapskwaliteiten, bijvoorbeeld hoe goed iemand anderen kan motiveren en leiden, hoe goed hij of zij besluiten kan nemen en hoe goed hij of zij kan strategisch denken.

Uiteraard toets je in een assessment geen persoonlijke informatie als seksuele voorkeuren en informatie die niet relevant is voor de functie.

Een assessment kan maar een beperkte hoeveelheid informatie verstrekken, dus het is belangrijk om ook standaard sollicitatiegesprekken te houden om een goed beeld te krijgen van de vaardigheden en persoonlijkheid van een sollicitant.Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.