• WeAchieve

Onboarding, wat houd het precies in?

Het eerste wat je doet om nieuwe werknemers in te werken bij jou organisatie, doormiddel van alle benodigde hulp, informatie en begeleiding.


Door nieuwe medewerkers op een positieve manier te verwelkomen, worden ze eerder bekent met het werk, hebben ze een sterkere band met de andere collega’s waardoor ze minder snel vertrekken. Het werkt dus positief voor je uitstroom en kan de werksfeer verbeteren genoeg reden om onboarding toe te passen bij jou organisatie.


Onboarding is het proces van de nieuwe werknemer van A tot Z doorlopen. Hierbij word de nadruk gegeven op de visie en missie van de organisatie, de samenwerking van de collega’s en de bedrijfscultuur. Al deze aspecten komen aanbod bij een succesvolle onboarding.Pre- boarding

Wat is pre boarding? Het vinden van een geschikte kandidaat kan lastig zijn om er dus voor te zorgen dat jou nieuwe werknemer goed op zijn plek terecht komt en bekent word met de organisatie is het belangrijk om hem enthousiast te maken over jou organisatie.

Pre- boarding omvat voorbereiding en van het moment dat er getekend word tot de eerste werkdag. De kandidaat is nog niet bekend met de organisatie maar word wel al enthousiast gemaakt en opgewarmd om een prettige start te maken. Hierbij kan je denken aan een uitnodiging met een bosje bloemen om de kandidaat welkom te voelen. Wat ook een goed gevoel geeft aan de kandidaat als er een leuk moment gecreëerd word van het tekenen van het contract.

Geef de nieuwe medewerker de kans om zijn collega’s te leren kennen om beter bekent te worden met de gezichten achter jou organisatie. Geef de nieuwe medewerker toegang tot intranet of andere bedrijf systemen op deze manier straat het vertrouwen uit naar de medewerker.


Cross(re)-boarding

Zijn er verandertrajecten, zoals strategiewijziging, een andere manier van werken, of neemt er een fusie/overname plaats dan is cross(re)-boarding belangrijk voor jou organisatie. Verandert een medewerker zijn taak, dan is het wel zo fijn voor hem/haar om mee genomen te worden in het cross-boarding traject zodat er verwachtingen of vragen gesteld kunnen worden.

Met het geven van de juiste informatie en ondersteuning zorg je ervoor dat medewerkers betrokken blijven, weten waar de organisatie naartoe gaat en een actieve bijdrage leveren. Ook is de rol van leidinggevenden cruciaal. Zij informeren, betrekken en motiveren hun medewerkers en zijn zich bewust van de emoties die leven. En zij zijn verantwoordelijk voor het creëren van een werksfeer waarin elke medewerker zich prettig voelt.Off -boarding

Is het proces van een medewerker die op het einde is van zijn tijd bij jou organisatie.

Bij off- boarding zijn er verschillende taken die uitgevoerd moeten worden zowel door HR als de werknemer zelf. Taken waarbij je dan aan kan denken zijn het inleveren van bedrijfspullen zoals een laptop, een telefoon, naamkaartje het opruimen van zijn werkplek.


HR moet al het bijbehorende papierwerk in orde hebben zoals bijvoorbeeld een ontslagbrief.

Ook is het monitoren van de reactie van de het team en de oud werknemer belangrijk zodat niemand met een onprettig gevoel komt te zitten. Een gesprek inplannen met de oud-werknemer is dan ook een belangrijke stap in het proces, zodat de oud werknemer niet met onbeantwoorde vragen komt te zitten en of onduidelijkheden kunnen worden afgesloten.


Als er geen duidelijk proces in plaats is kan het bedrijf onnodig risico lopen of de band met de oud-werknemer verliezen. Dit alles is slecht voor je organisatie en is dus makkelijk te verhelpen met een goed off-boarding proces. Als alle stappen goed worden doorlopen bestaat er een grotere kans dat werknemers terug zullen keren bij jou organisatie of misschien zelfs in het cross-boarding traject komen.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

WeAchieve

RECRUITMENTMARKETING

Wil je meer bereiken?

Contact ons

Bel ons

Mail ons

WhatsApp ons

Adres

Victorialaan 15

5213 JG 's-Hertogenbosch

Nederland

Volg ons

Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.24.
Schermafbeelding 2020-04-15 om 20.21.32.