8 tips om je vacaturepagina beter te laten converteren
Heb je een vacaturepagina – ook wel landingspagina genoemd – gemaakt en wil je de conversie verhogen zodat je nog meer potentieel talent binnenhaalt? Wij geven je 8 optimalisatie boosters voor meer conversie naar je vacaturepagina.
Heb je nog geen vacaturepagina? Lees dan eerst onze tips over hoe je jouw vacaturepagina het beste opbouwt: landingspagina voor jouw vacature. Zo begin je écht goed met converteren.
Tip 1: zorg voor een ijsbreker en originele USP’s
Een eerste indruk maak je maar één keer. Of dat nu offline of online is. Iemand die op jouw vacaturepagina terechtkomt beslist binnen luttele seconden of ze blijven of direct weer wegklikken (bounce rate). Dit laatste kun je verlagen door direct to the point te zijn; vertel meteen wat jouw vacature onderscheidt van andere vacatures. Vat bijvoorbeeld in één pakkende zin je vacature samen of benoem een paar sterke unique selling points van de functie of je organisatie. Zo zien lezers in een oogopslag wat jij hen te bieden hebt. Bonuspunten krijg je als je deze ook nog een keer terug laat komen in je tekst zelf.
Tip 2: voeg een laagdrempelige call to action in
Iedereen houdt van keuzes. Je krijgt namelijk het gevoel dat je zelf controle hebt over de situatie. Maak je gebruik van één button met ‘direct solliciteren’ of ‘meld je aan’ erop, dan valt er weinig te kiezen. Je kunt lezers sturen door een extra call to action in te voegen die laagdrempelig is: 'eerst een kop koffie’ of ‘loop een dag mee’. Je creëert het gevoel dat je als lezer nergens aan vastzit, maar als recruiter weet je precies welke knoppen je moet indrukken om iemand tijdens de ‘koffiedate’ over de streep te trekken. Een win-winsituatie voor iedereen.
Tip 3: bouw vertrouwen met reviews
In de consumentenmarketing is er een duidelijke trend: 93% van alle consumenten maakt een keuze op basis van reviews van anderen. Dit werkt hetzelfde voor vacatures. Met een review geef je een inkijkje in jouw organisatie en je team. Je laat lotgenoten vertellen over hun ervaringen en wekt zo vertrouwen bij potentiële kandidaten. Hoe je dit het beste kunt doen? Voeg wat goede quotes in op je vacaturepagina of verwerk het verhaal van een medewerker in je tekst. Niets is immers leuker dan bevestigd worden in je keuze door een toekomstige collega.
Tip 4: maak duidelijk dat scrollen een optie is
Bij sommige vacaturepagina’s is het onduidelijk dat je verder kunt scrollen. Ontzettend zonde, omdat je als lezer belangrijke informatie kunt missen. Dit heeft behoorlijk wat invloed op de effectiviteit van je pagina. Als je lezers de sociale bewijskracht of USP’s namelijk niet zien, zullen zij ook minder snel geneigd zijn om in te gaan op je zorgvuldig gecreëerde call to action(s). Let dus altijd goed op het design van je pagina, zodat voor iedereen duidelijk is wat je op de pagina allemaal kunt.
Tip 5: toon je call to action continu
Potentieel talent laat pas gegevens achter als er vertrouwen is gewekt en er genoeg informatie is opgedaan. Wanneer dat precies is? Dat is altijd verschillend. De ene lezer weet na 3 regels al voldoende, terwijl een ander de hele pagina scant om overtuigd te worden. Zorg er daarom voor dat nieuw talent niet hoeft te zoeken naar een manier om contact op te nemen of te solliciteren. Verwerk je call to action bijvoorbeeld in je header en maak deze vast aan je pagina, zodat de button altijd meebeweegt. Ongeacht waar je lezer op dat moment ook is op je pagina.
Tip 6: laat zien wat voor cultuur er binnen jouw organisatie heerst
Waar je komt te werken is tegenwoordig belangrijker dan wat je precies gaat doen en hoeveel je verdient. Mensen willen vandaag de dag werken bij een organisatie die dezelfde normen en waarden hanteert. Een organisatie waar ze zich thuis voelen en waar ze zich kunnen ontwikkelen. Geef potentiële kandidaten een idee waar ze terechtkomen, hoe hun werkplek eruitziet en met wie ze samenwerken. Hoe meer, hoe beter. Dit kun je doen door foto’s te plaatsen of een vacaturevideo te schieten waarin je binnen een paar minuten jouw organisatie, je mensen en de vacature laat zien. Vergeet niet dat mensen op jouw vacaturepagina moeten blijven: plaats de video op jouw pagina en laat mensen niet doorklikken naar YouTube of Vimeo.
Tip 7: vergeet mobiele gebruikers niet
Zet je jouw advertenties vooral via social media in? Houd er dan rekening mee dat meer dan 80% via mobiel solliciteert. En dat er maar weinig mensen zijn die hun cv of een motivatiebrief op hun mobiel hebben staan. Hoe je dat oplost? Voeg een knop in met ‘mail me de vacature’, zodat mobiele gebruikers de vacature op een later moment nog eens door kunnen lezen op hun laptop of pc. Vergeet ook niet dat je design altijd gebruiksvriendelijk moet zijn voor mobiel.
Tip 8: zet in op retargeting van je doelgroep
Sla jij de cookies van je paginabezoekers op, zodat je ze nogmaals kunt bereiken nadat ze weggeklikt hebben? De meeste mensen hebben zo’n 3 à 4 momenten nodig voordat ze daadwerkelijk overgaan tot solliciteren. Benut die momenten goed en neem je paginabezoekers mee in je targeting doelgroep. Zo verlies je nooit het contact en is de kans groot dat er wordt gesolliciteerd. De meeste sollicitanten via social advertising komen trouwens voort uit retargeting programma’s.
Met bovenstaande tips maak je jouw vacaturepagina beter converteerbaar. Je trekt potentieel talent sneller over de streep en bouwt tegelijkertijd aan je werkgeversmerk.
Nog meer tips om je vacaturepagina beter te laten converteren? Of wil je graag een vacaturevideo maken om je vacature echt goed in de spotlight te zetten? Let’s achieve more together! Bel ons op +316 309 366 47 of mail via hello@WeAchieve.nl.