< Kennisbank

Recruitment boeken die je gelezen moet hebben

Stefan Niemer 17 november 2020

Elk jaar verschijnen er wel goede boeken over het mooiste vak: recruitment. Toch zijn er een aantal boeken die een plekje hebben verdiend in de must-read list van WeAchieve. Wij lichten ze kort voor je toe, maar we raden het zeker aan deze boeken natuurlijk zelf te lezen.

#1 Nicol Tadema - Werven met Woorden

Werven met woorden is een handleiding voor het schrijven van een wervende vacaturetekst. Welk taalgebruik pas je toe, schrijf je voor de man of de vrouw, hoelang moet de tekst zijn, waar publiceer je deze? Alles wordt behandeld in dit boek. Nog niet overtuigd en wil je eerst nog meer horen? Dat kan! Wij hebben Nicol geïnterviewd in onze podcast. Deze beluister je hier.

#2 Arjen Albers - Het Recruitment Fundament

Het Recruitment Fundament is het recruitment boek dat zogezegd op elke recruiters zijn of haar nachtkastje hoort te liggen. Dit is bij ons niet het geval. Toch is het een must-have waarin veel vakgenoten aan het woord komen en recruitment van A tot Z behandeld wordt op een leuke en luchtige manier. Het staat vol met prachtige anekdotes waar veel waardevolle lessen uit te halen zijn. Niet op het nachtkastje, maar zeker wel prominent in mijn recruitmentboekenkast.

#3 Aaltje Vincent - Jobmarketing 3.0

Voor de goede orde, dit boek is niet geschreven voor recruiters, maar voor sollicitanten. Toch is het ook voor ons recruiters enorm waardevol om dit boek te lezen. Hoe zet je jezelf in de markt, hoe werk je aan je   personal branding en hoe word je gevonden. Maar ook hoe je video inzet en optimaal gebruikt. In dit boek lees je hier alles over!

 Het boek is geschreven door Aaltje Vincent. Aaltje begeleidt al meer dan 20 jaar mensen naar nieuw werk en helpt organisaties de beste kandidaat aan tafel te krijgen.

#4 Gusta Timmermans - 199 vragen voor een succesvol selectiegesprek

Gusta Timmermans heeft meer dan 30 jaar ervaring in het recruitment vakgebied en heeft zich gespecialiseerd in recruitment strategieën en selectiegesprekken. Het boek gaat kort maar krachtig in op het algemene recruitmentproces en behandeld 199 goede selectievragen. Nooit meer een stil moment. Mocht je nu eerst meer willen horen, ook dan heb je geluk. Ook Gusta hebben we geïnterviewd voor de recruitment podcast. Deze beluister je hier.

5 Jacco Valkenburg - Recruitment 3.0

Future proof recruitment. Recruitment is razendsnel aan het veranderen en zo ook onze technieken en de markt. Het boek van Jacco gaat in op social media recruitment, AI, chatbots en nieuwste technieken om aan kandidaten te komen.

Het is praktisch geschreven en komt met goede tools die vandaag nog toe te passen zijn.

#6 Gusta Timmermans - Handboek Recruitment & Employer Branding

Het boek is nog niet verschenen, maar de verwachtingen zijn hoog. Zonder een gedegen Employer Brand is het erg moeilijk om aan sollicitanten voor jouw organisatie te komen. In dit nieuwe boek gaat Gusta je meenemen in praktijk casussen en praktische voorbeelden hoe je recruitment strategie uitrolt. Het boek komt pas in februari 2020, maar is nu al te bestellen.

#7 Jan Tegze - Full Stack Recruiter

Of je nu al een recruiter bent of nieuw bent in de branche dit boek is bedoeld om junior recruiters te helpen een breed begrip van de branche te verwerven en tegelijkertijd de kennis van meer senior professionals uit te breiden en te verdiepen. Deze uitgebreide wervings- en sourcinggids is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel richt zich volledig op sourcingstrategieën. Hoe kom je achter de juiste kandidaat, contactgegevens en hoe benader je deze kandidaten. Het tweede deel gaat meer over wervingsstrategien, recruitmentmarketing en het voeren van selectiegesprekken. Al met al kun je dit boek als een goede recruitment gids beschouwen.

Bovenstaande boeken geven je een goede basis om jouw recruitment skills verder te ontwikkelen. Hopelijk brengen ze je veel nieuwe inzichten, inspiratie en praktische tips.

Ben je nou zelf niet echt een lezer? Doe een van deze boeken je collega cadeau en luister zelf naar onze WeAchieve recruitment podcast op je favoriete podcast kanaal. Hierin gaan we met vakidioten aan tafel en bespreken we het recruitmentproces van A tot Z. Voor nu, veel lees of luister plezier!Over de auteur
Stefan Niemer

Recruitment kan en moet anders. Goede kandidaten zijn niet per se schaars, ze worden simpelweg niet (juist) bereikt. Door bedrijven te helpen de juiste kandidaten te bereiken, draag ik bij aan onze missie om mensen te koppelen aan een baan waar ze gelukkig van worden.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.