< Kennisbank

Wat recruitment oplevert (naast nieuwe werknemers)

WeAchieve 19 mei 2021


Wat levert recruitment je op? (Naast nieuwe collega's)

Een nieuwe medewerker kost gemiddeld (CPH) zo’n €4.495 -. Dat is serieus geld, toch levert recruitment veel meer op dan het kost. In dit artikel gaan we in op de overige voordelen en waarom recruitment meer geld oplevert dan het kost.


#1 Minder omzet verlies

Heb je een vacature, dan heb je een open positie. Een ontbrekende medewerker die moet worden opgevangen of omzet laat liggen. Of iemand die deze taken tijdelijk waarneemt en zich een burn-out werkt. Al met al, deze openstaande positie eist ergens zijn tol.

Een medewerker zou gemiddeld minimaal zijn salaris moeten bijdragen, maar gemiddeld wel zo’n 2 tot 3 keer. Een leuke som is hierbij het passende salaris van de openstaande vacature dagelijks keer drie te tellen. Heb je een vacature ongeveer 30 dagen open staan, dan zou een (goede) recruiter zich al terugverdiend hebben voor je.

#2 Besparing op bureaukosten

Zonder recruiter in je organisatie ben je afhankelijk van externe partijen. Nu is het inzetten van werving en selectiebureaus erg makkelijk en wordt dit ontzettend veel ingezet. Echter zitten hier grote nadelen aan. Zo is een werving & selectie fee al gauw zo’n €10.000,- euro en trek je hiermee kandidaten aan die geworven zijn door het bureau. Ze hebben niet bewust voor jouw organisatie gekozen, kandidaten die op jouw pad zijn gekomen omdat de cultuur matched, blijven langer en werken beter.

#3 Geen Bad Hires

Een goede recruiter is gespecialiseerd op het selecteren van de juiste medewerkers. Dit doet hij of zij door op competenties te toetsen en selecteren. Je neemt dus beter passende medewerkers aan. Dit kan je grote besparingen opleveren. Het aannemen van iemand die niet goed past kost je namelijk bakken met geld. Deze persoon kost je allereerst al je wervingskosten zoals hierboven genoemd, dan is er nog een inwerktraject, waarin je capaciteit voor moet vrijmaken. Heb je echt pech dan blijft deze persoon nog een tijd voor je werken. Niet in zijn kracht staande medewerkers doen vaak meer harm dan goed. We hebben hier eerder een blog over geschreven: Wat kost een bad hire?

#4 Kandidaten die passen

Het omgekeerde is ook waar. Naast het niet aannemen van niet passende werknemers, selecteert een recruiter beter passende kandidaten.

Beter passende kandidaten die een zijn met jouw bedrijfscultuur zorgen voor een betere sfeer, meer productiviteit en tevredenere klanten.

Heb je al een recruiter?

Zoals je ziet kan een recruiter je ontzettend veel voordelen opleveren, naast uiteraard nieuwe collega’s en het faciliteren van het proces wat vaak veel tijd kost.

Benieuwd naar de verschillende recruiters en welke het beste past bij jouw organisatie? Dat lees je hier: 10 verschillende soorten recruiters.Over de auteur
WeAchieve

Onze boodschap? Start met werven als een marketeer. Versterk je bedrijfsimago, vergroot het aantal kwalitatief goede kandidaten, verbeter de kwaliteit van je sollicitaties en verkort de tijd die nodig is om vacatures in te vullen.

Meer uit onze kennisbankOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze maandelijkse leesvoer dump. Een nieuwsbrief met updates uit de recruitment branche! Wij delen wekelijks interessant nieuws, gastblogs, recruitmenttrends en podcasts op onze kennisbank.